[:sv]Hoka One One Speed Instinct, spännande sko för långpasset[:]

0
1894

[:sv]Hoka One One är en skotillverkare som vi på allt om swimrun länge varit nyfikna på. I detta test har vi varit två testare, en manlig (#1) och en kvinnlig (#2). 

Testare ett:

Jag har aldrig prövat någon av deras skor så när chansen att pröva en av deras skor dök upp tog jag chansen direkt. Det jag hade hört innan var att Hoka One One var att springa som på små moln. Underbara på långturen, men inte tillräckligt stabila för trail och i skog. Mina förväntningar var därefter. Jag längtade efter långa vändor  nu när vintern äntligen började släppa sitt grepp och nu skulle jag få chansen på det allra skönaste sättet.

Döm om min förvåning när skon som dimper ner i hallen inte är det jag förväntade mig utan snarare en mer slimmad sko, Hoka One One, Speed Instinct. Absolut en väl stoppad sko och med tjock sula, men inte som de andra skorna i deras linje, det här är något annat. Sulans mönster är grövre och skon stabilare.

Testare två:

Jag har inte tidigare testat Hoka One One men har hört mycket om dem. Det märks tydligt att de fått ett litet uppsving på sistone och fler och fler väljer att springa i dem. När jag packade upp skorna så blev jag, precis som testare ett, lite förvånad. Skon var mycket nättare än vad jag hade föreställt mig. Tyvärr kan jag tycka att det är lite stereotypt att herrskon är svart och damvarianten är rosa. Jag är visserligen svag för skor med mycket färg, så hellre rosa än svart.

Jag har ganska smala fötter men relativt högt fotvalv. Det gör att snörningen känns ganska bred. Känslan på foten är dock skön och den sitter stabilt på i sidled men jag har lite svårt att få den att sitta bra kring hälen och jag glider lite fram i skon när jag springer. Den skiljer sig ganska mycket från de skor som jag är van att springa i och de som mest utmärker sig är att den känns hög under hålfoten. Den känslan försvinner dock så fort man börjar springa.

Hokakänslan

Testare ett:

Är det en oförlåtande sko? nej inte på några sätt. Hokakänslan finns där, den är bara annorlunda. Detta är mer som en Hoka i Jeepform. Skon omsluter foten på ett mjukt men bestämt sätt, det är en omhuldande känsla och ändå med respons. För mig är det en nästan optimal långpasssko(men jag vill fortfarande pröva en av deras unika tjocksulade)

Testare två:

Jag hade lite svårt att vänja mig med att sulan var så pass tjock till en början. Den kändes lite klumpig och trycket mot hålfoten var större än vad jag är van vid från andra skor. Det första passet jag körde var backintervaller i Hammarbybacken. passet inleddes med 20 min uppvärmning ut med Sicklasjön och jag reagerade på att skon var väldigt skön att springa. Det var nästan som en kudde mellan foten och underlaget. Själva backpasset fungerade även det bra, även om jag gled fram lite i skon när jag sprang nerför. Det beror på att jag har lite svårt att få till snörningen på ett optimalt sätt.

Plågan av de första passen efter en ofrivillig träningsvila

Testare ett:

De första milpassen efter en längre tids sjukdom går för en gångs skull ovanligt lätt. Ni vet, passen efter en ofrivillig träningsvila är aldrig lätta, de sliter och de är hemska, men jag kör tre dryga milpass på tre dagar utan någon större dramatik. Jag känner att skon skyddar både mina otränade knän och fötter.  Faktum är att dessa pass är ren njutning eftersom jag sagt åt mig själv att börja mjukt och inte för långt eller hårt så här i början.

Skogen glider förbi och jag lufsar runt i makligt tempo genom skogarna och det går lätt. Hade gärna sett att skon var lite lättare ändå, men det är det enda jag  finner att fundera över. Skon är inget jag tänker på även om jag förutsatt mig att tänka på det eftersom jag skall skriva om skon. Nej, fokus ligger på upplevelsen genom skogen. Källtorpssjön breder ut sig nedanför berget jag precis sprungit upp för och livet är rätt trevligt.

Testare två:

Jag springer ca 4-5 mil i veckan, med allt från intervaller till långpass, både i skog och asfalt. Jag gillar Hoka One One bäst på medellånga löpturer, dvs 7-12 km. Då tycker jag att de kommer till sin rätt. På längre pass tycker jag skon är lite för tung. Som gammal orienterare så känns inte Hoka One One naturlig på smala stigar och på klippor, men den fungerar jättebra för mig på lite bredare stig. Så en helt perfekt sko för mig på återhämtningspasset eller när jag springer med ryggsäck, dvs har lite mer tyngd än vanligt.

Fakta

Drop 3 mm

Neutral

För terränglöpning

238 gram i vikt för män och 213 gram för kvinnor

Slutsats

Testare ett:

En ur mitt perspektiv väldigt kompetent långpasssko i skogen. Här får du mer stabilitet än i en vanlig Hokasko men med många av Hokaskons fördelar.

+

Snygg
skön
mjuk
mer stabil än övriga Hoka skor


Aningens tung, den är lätt men kunde vara lättare ändå.

ganska tät, blir nog varm om det är varmt

[star rating=”9″ max=”10″]

Testare två:

En mycket bra sko för medellånga pass på lite bredare stig eller under transportlöpning till och från jobbet.

+

skön
mjuk

utseendet
lite tung
snörningen känns lite omodern

[star rating=”6″ max=”10″]

 [:]