[:sv]Vi har testat MotionMetrix hos Fredrik Zillén[:]

0
1472

[:sv]Hur mycket energi gör jag egentligen av med när jag springer och kan jag få till en bättre löpekonomi genom att mäta, justera och mäta igen? Ger det verkligen effekt över tiden eller faller man tillbaka in i gamla mönster? Kan man verkligen som gammal löpare utvecklas eller är vanan allt för stark. Det är bara några av frågorna som jag  ställde mig själv för snart ett år sedan när jag läste om att Fredrik Zillén köpt in ett system från MotionMetrix som hjälper honom att mäta just ditt sätt att springa på. I denna artikel kommer ni få ta del av både det första testet och den uppföljning som jag gjorde för några veckor sedan. Vad tror ni, kan man lära gamla hundar att sitta? Är jag ett hopplöst fall eller nästa Evy Palm?

Fredrik Zillén är nog en av de roligaste och mest inspirerande löpcoacher som jag stött på under mina drygt fyrtio år som löpare. Jag har varit på många av hans föreläsningar och även några kurser. Genomgående är att han alltid är lika energisk. Han verkar liksom aldrig ha en dålig dag, utom möjligtvis de tillfällen när han blir irriterad på något och skriver ett underfundigt och dräpande blogginlägg. Som fd journalist så vet han exakt hur han ska formulera sig och budskapet brukar vara solklart även för den minst insatta läsaren. Fredrik började sin karriär som tränare inom löpning redan som 13- åring inom friidrottsvärlden. Sedan dess har det blivit många olika uppdrag och sedan snart tio år driver han Spring Snabbare.

MotionMetrix mäter mha 3D-kameror dina kroppsviklar och rörelser när du springer på ett löpband. I mitt fall så satte vi bandet vid båda testerna på 10 km/h för att kunna jämföra resultaten. Systemet mäter sedan medan du springer vilken energiåtgång som du använder dig av när du springer. Det gör det genom att mäta din rörelse upp och ner och i sidled, stegfrekvens, steglängd, din hållning och lutning, fotisättning, bromskrafter och fotens vinkel när du sätter ner den.

Så här läser ni diagrammet: 
Till vänster så ser ni en film på mig när jag springer. Sträckgubben ovan visar på var min tyngdpunkt ligger samt visar hur jag rör mig när jag springer. Till höger så ser ni uppe från och ner först min löpekonomi, dvs hur många joule/kg/m. Vidare så ser ni min kapacitet till att springa snabbt. Mittendelen visar steganalysen, dvs hur många steg per minut, fotisättning, min lutning, hur länge foten är i marken osv. Längst ner så ser ni hur kraftfördelningen är, dvs kraft fram, bromsande kraft osv.

Ovan ser ni mitt absolut första test hos Fredrik från januari 2016. Som ni kan se av testet så hade jag en löpekonomi på 3.15 joule/kg/m och satte då ner foten lite framför kroppen vilket fick en bromsande effekt på löpsteget. Det som Fredrik bad mig att göra under testet 2016 var att :

  • Bredda bröstet och på så sätt få en bättre hållning.
  • Flytta hjulet bakåt, dvs förflytta fotisättningen in under kroppen.
  • Lyfta knät genom att tänka att jag ska kliva över en pinne.

Efter justeringen av ovan såg det genast mycket bättre ut. Jag kommer ihåg att det kändes lite ovant men samtidigt så blev löpsteget mycket lättare och jag kunde öka tempot i löpningen utan att det kändes för ansträngande. Det syns framförallt på min kapacitet att springa snabbt som gick från 13/100 till 73/100 och att den förbrukade energin förbättrades från 3.13 joule/kg/m till 2.76 joule/kg/m. Det är en förbättring på ca 13%. Totalt så tog testet ca en timme och jag fick en massa bra tips och råd av Fredrik under tiden.

När jag kom hem så fick jag en pdf på mailen med en sammanfattning samt att Fredrik även hade skickat med en massa bra övningar. Under året så har jag återkommit till testet flera gånger och påmint mig själv hur det ska kännas när man springer samt även lagt in ett par övningar i min veckorutin som jag fick med mig i slutrapporten som Fredrik skickade.

För några veckor sedan var det nu dags att göra en uppföljning. Hade jag lyckats behålla tekniken eller har jag lagt mig till med nya olater? (Tyvärr lyckades jag ha knäskålen ur led ca tre veckor innan testet så knät är tejpat)

Den här gången visste jag mer vad jag hade att förvänta mig och det kändes vant att kliva upp på bandet. Vi inledde med en ganska lång promenad för att vara försiktiga med knät och sen drog Fredrik upp hastigheten till 10 km/h igen.

 

Lutningen är nu mycket bättre och steget är nu mer under kroppen. En klar förbättring mot utgångsläget 2016. Tyvärr är steget fortfarande lite framför kroppen så jag måste jobba vidare genom att lyfta knät något mer och sätta ner foten mer rakt ner under kroppen. Hur mycket och vad knät påverkade testet är svårt att säga, men jag tror nog att jag hade sprungit lite mer självsäkert och med ett aktivare löpsteg om jag inte hade oroat mig för att knät skulle göra ont. På det hela taget kändes det väldigt bra. Jag har lyckats förändra ett löpsteg som jag trodde var ganska inpräntat efter ca trettio års nötande. Framförallt så vet jag nu vad jag ska jobba på och lagt in teknik och styrkeövningar under mina löppass. Målet är att under Ironman Klagenfurt (ni kan läsa mer om min träning inför IM Austria här) kunna springa så ekonomiskt som möjligt och på så sätt kunna förbättra min löptid markant från tidigare år.

Så vad tycker jag om MotionMetix? Jag tycker det är ett suveränt verktyg för att coacha löpare. Det ersätter absolut inte löpcoachen utan man behöver fortfarande hjälp med att rätta till, tips och råd, styrkeövningar, teknikövningar mm för att utvecklas som löpare. Är det värt pengarna? Definitivt. Jag har lyckats att träna mig till ett renare löpsteg som dessutom minskar min risk för skador och ökar min förmåga att prestera. Pengar är ju alltid relativt men jag tycker jag fick mycket för pengarna. 60 min av intensiv coachning, alla filmer och dokumentation hemskickade samt en personligt skriven rapport med tips och råd och övningar. Jag rekommenderar därför MotionMetrixs varmt, både till nybörjare och elit.

 

 

 [:]