[:sv]Vi testar paddlar och dolmar från Olander[:]

0
2866

[:sv]De flesta som tävlar i swimrun använder både paddlar och dolme i någon form. I detta test så har vi tittat närmare på vad Olander erbjuder.

Testet är gjort på tre olika storlekar av Olanders paddlar och av två olika testpersoner. Paddlarna var av tre olika storlekar:

  • small som riktar sig till alla typer av simmare.  175*145 mm.
  • medium, för starka simmare. 210*178 mm
  • large, för den superstarka simmaren. 245*205 mm

Då medium är nästintill identisk med den paddel som vi testade från Colting så fokuserar vi detta test på small och large. Testpersonerna testade först att simma med medium paddlarna för att sedan testa large och sist small. Vi simmade 200 m vid alla tre testerna för att ge ett jämförbart testresultat. Testperson 1 är van simmare som lärt sig att simma vid vuxen ålder och som gillar att simma långt och länge i jämnfart och testperson 2 en mycket vad simmare som under en mycket lång period simmat med paddlar men då uteslutande simmat med medium stora paddlar. Testperson 1 deltog även vid test av Coltings paddlar.

Några reflektioner från testet. Testperson 1 simmade snabbast med medium paddeln och gav även den bäst betyg. Den upplevdes stabil och skön. De relativt stora hålen ger en bra vattenkänsla och bra flyt i simningen. Paddel small upplevdes lite liten och testperson 1 hade gärna velat ha en mindre skillnad mellan de olika paddlarna. Sämst simmade testperson 1 med den största paddeln. Den var helt enkelt för stor och testpersonen orkade inte dra paddeln effektivt genom vattnet.

Testperson 2 gillade den största paddeln bäst men sa även att han inte skulle vilja simma längre sträckor med den största paddeln utan kunde tänka sig att använda dem vid 4*400m eller liknande. Vid långa pass föredrar testperson 2 den mellanstora paddeln. Den minsta paddeln upplevdes alldeles för liten för testperson 2. Det kan bero på vanan, men även på att testperson 2 har relativt stora händer och fingrarna hamnade utanför kanten på paddeln.

Paddlarna är mycket sköna att simma med och upplevs snälla mot axlarna. Det enda som testpersonerna har att anmärka på är att färgen inte är så swimrunmässig. En svart paddel är lätt att bli av med samt syns inte så bra på håll. Vi på Alltomswimrun skulle därför gärna se en paddel i t ex rött eller gult som är lätt att se både i vattnet och på håll.

I samband testet ovan så valde vi även att testa två av Olanders dolmar; Pullbuoy senior och junior.

På bilden ovan ses Pull buoy senior. En mycket lätt dolme lite större dolme i EVA-skum med asymmetrisk form, perfekt när man vill variera flytläget under ett simpass eller under en tävling. Nedan ses Pull buoy junior, även den väldigt lätt men ger inte alls lika mycket flytkraft som senior.

Testet gjordes i simbassäng och utan våtdräkt och då föredrog testpersonerna senior då den satt skönare och gav en större flytkraft. Valet av dolme för swimrun behövs dock göras med full utrustning och där man ser på det totala flytläget med våtdräkt, ev. flytkraft i vadskydd och dolme. Testpersonerna misstänker att senior ger för mycket flytkraft vid full våtdräkt men tex fungerar utmärkt tillsammans med Heads Aero dräkt. Alltomswim kommer därför att göra om detta test under mer tävlingslika förhållanden under våren när vattentemperaturen blivit lite mer tillåtande för test. [:]