Slott, skyline och citynära – swimruntävlingen som bjuder på naturupplevelser nästan mitt i Stockholm

0
807

I vår artikelserie om olika arrangörer har turen kommit till Stockholm Swimrun och vi har tagit ett snack med grundaren Fredrik Erixon.


Fredrik Erixon arrangerar sedan många år en tävling som heter Hindertimmen som är ett traillopp på Kungliga Djurgården. Kort efter det att Fredrik själv hade kört ÖtillÖ hade han ett möte med Djurgårdsförvaltningen. När han berättade om sitt äventyr på mötet fick han frågan om det inte vore möjligt att anordna en swimrun-tävling på Djurgården. Kartor togs fram och Fredrik gav sig ut och rekade en banan, och resten är som man brukar säga: historia.
─ Jag ville skapa en tävling som passar alla. ÖtillÖ är fantastisk men rätt extrem. Jag ville att det skulle vara en utmaning, men en hanterbar sådan. Stockholm Swimrun är en perfekt instegstävling. Det är 23 km löpning och 4,1 km simning fördelat på 11 respektive 10 sträckor. Vi har valt att börja med löpning så att deltagarna får upp värmen och sedan kommer den längsta simningen. Det kan vara lite jobbigt, men efter den vet deltagarna att övriga sträckor är mycket kortare. Dessutom finns det en säkerhetsaspekt, det är bra att klara av den långa simningen medan man är fräsch i kroppen, säger Fredrik Erixon.
Fredrik fastnade själv för sporten då han gillar att tävla i par. Han har hållit på mycket med olika konditionssporter men tycker att det tillför mycket när man får tävla i lag. ”En plus en blir tre, om man är samspelta”, som han säger.
Stockholm Swimrun har blivit väldigt populär och Fredrik tror att det beror på lättillgängligheten. Det är förmodligen rätt unikt att man kan ta tunnelbanan till starten av en Swimrun-tävling. Dessutom är banan vacker och lagom lång och tävlingen ligger bra i tiden.
─ De tävlande får en fantastisk naturupplevelse. De får springa trail i riktig skog samtidigt som de kan ana Stockholms skyline. Redan från början var ungefär tio procent av alla lag internationella. 2016 var 40 lag från andra länder än Sverige. Vi har många deltagare som kör sin allra första swimrun-tävling samtidigt som världseliten är på plats. Om jag fick önska mig ett drömlag så vore det om Prins Daniel kunde teama ihop med Prins Frederik. Banstäckningen går precis för bi Kronprinsessan Viktoria och Prins Daniels hem; Haga slott, säger Fredrik.


Redan förra året smygstartade Stockholm Swimrun med att ha en kortare bana. Något som de har utvecklat i år. Så för den som känner att fullängdsdistanden blir för lång finns det nu en sprintvariant på sju km traillöpning och en km simning. På samma bana går även tävlingen Generation där den ena deltagaren är mellan 12-17 år och den andra vuxen. Fredrik berättar att hans fru och son tävlade tillsammans förra året.
─ Jag har själv tre barn och när de har sett mig tävla så har de själva velat få testa. Vi har gjort en snäll men ändå spektakulär bana för Generation och Sprint. Inför i år har vi infört ett bergspris till det lag som har den snabbaste tiden uppför Hagatoppen. Vi har också bytt leverantör av energi så det blir Clif bars som ska säkerhetsställa att alla får det de behöver på vätskestationerna. Precis som tidigare år samarbetar vi med de lokala krögarna efter banan så det kommer att bjudas på lite allt möjligt gott, avslutar Fredrik Erixon.


Fredriks tre tips till andra arrangörer

1. Hitta en bansträckning som deltagarna kommer ihåg. Ge dem en speciell upplevelse som de kommer att prata om sedan. Vi har exempelvis simningen genom Ålkistan.
2. Satsa mycket på säkerheten, speciellt i vattnet.
3. Skapa en tävling som lockar nya deltagare till sporten. Tänk gärna instegstävling och nybörjare.