Swimrun eller triathlon? Swimrun om Sarah Sjöström får välja!

0
2520

Sarah Sjöström är endast 23 år men har redan vunnit i princip ALLT! Hur tränar hon, har hon testat swimrun, föredrar hon triathlon eller swimrun, favoritsimpasset mm? Svaren får du här!

Tjenare Sarah!

Berätta lite kort om din uppväxt. 

Jag flyttade och bytte skola när jag skulle börja i 3an i lågstadiet. Då började jag i samma klass som en tjej som simmade. Vi blev bästisar och ville göra allt tillsammans. Tillslut började jag följa med henne mer och mer till badet. Jag höll inte på med någon annan sport. Simning passade mig bra eftersom att jag inte behövde springa eller jaga någon boll.

Hur ser en normal träningsvecka ut?

Morgonträning (simning) kl 07.00-09.00 måndag till lördag (långbana). Simning tisdag och torsdag eftermiddag 15-17 (kortbana). Gym 2 gånger i veckan och pilates 1 gång i veckan. Sen försöker jag klättra 1 gång/veckan. Men det är egentligen inte på mitt träningsprogram. Det gör jag bara när jag känner för det.

Kör du mycket med paddlar? 

Jag älskar att simma med paddlar. Jag har 3 olika storlekar av paddlar i min simpåse. Små paddlar för lite snabbare simning. Mellan storlek för snabb simning också ibland. Och det största har jag mest på konditions pass. Ibland på fart. Men då är det inte frekvensen på armtagen jag tänker på. Mer teknik. Det är riktigt bra för styrkan i vattnet att simma med paddlar. Men jag tycker inte att man ska träna för mycket med paddlar om man inte har en bra teknik. Jag kör aldrig med paddlar på fjärilsim. Bara frisim, lite ryggsim och skovel.

Favoritsimpasset?

Jag gillar 2-3 varv 8×25 max fjäril. Eller 4 varv 15-25-35-50 max. Ibland är det skönt med 4 varv 6×100 frisim f3+ start tid 1.30 (1.05-1.07 fart) för dom passen är över så fort ?

Bra styrkeövning för simmare?

Breda Latsdrag! Tänka på att aktivera skulderbladen och ryggen ordentligt i draget. Chins är bra också. Men jag tycker det är svårt att koppla på ryggmusklerna på chins.

Annars är det super bra med massa axel stabilitetsövningar och mag/core styrka!

Bästa tips till nybörjaren? 

Mitt bästa tips är att lära sig andas på rätt sätt. Blir så mycket lättare att crawla när man lär sig den ”lilla” detaljen. Vanligaste felet nybörjare gör är att dom spänner sig för mycket i vattnet eller för lite….

Varför får man inte upp pulsen på samma sätt som i tex löpning?

För att man har lite mer syrebrist i simning kanske? Eller förmodligen för att man inte har rätt teknik för att få upp pulsen.

Jag kommer upp i 180- 190 i puls under ett hårt pass. Men det svårt att få upp pulsen som man bara ligger och gnetar frisim med dolme tex.. det gäller att ha hög frekvens på både armar och ben (precis som i löpning)

Simmar du mycket Open water simning?

Nej ingenting. För det kommer inte hjälpa mig att bli snabbare på 100 frisim ? och i poolen finns det inga fiskar. ?

Varför tror du swimrun blivit så populärt? Vad tror du är tjusningen med swimrun?

Jag förstår att swimrun blir populärt! Simning är kul och löpning är kul. Det som gör det extra kul är att man gör det i par. Och man behöver inte köpa en dyr cykel som i triathlon…

Märker du av swimrun-explosionen som skett? 

Jag har ju spenderat många timmar på badet i många år. Och det jag har märkt är att det är grymt många ”elit motionärer” som ligger och crawlar massa. För bara några år sen fick ”motionsimmarna” varsin bana när dom kom tidigt till badet på morgonen. Då var det bröstsim som gällde också.  Nu är det 20 personer per bana som ligger och crawlar.

Tio snabba!

Stora eller små paddlar? Stora

25 eller 50 meters bassäng? 50m

Bästa simhallen i Sverige? Eriksdahlsbadet (om man räknar bort hur trångt det börjar bli)

Swimrun eller triathlon? Swimrun

Sportnytt eller Aktuellt? Aktuellt

Personbästa på marklyft? Jag marklyfter inte.

Personbästa 400m frisim? 4.06 i långbana ???

Längsta simpassen du gjort? 10 000m 1 gång. Näst längta är 7950m

Tid på 100m ben med platta? 1.09.88 (kortbana)  utan fusk vid vändningen. Film bevis finns! https://www.facebook.com/1377280872502029/videos/1724700664426713/

Hur slipper man immiga glasögon? Lite tvål i glasögonen. Eller nya glasögon…Jag älskar att träna med genomskinliga simglasögon. då störs man inte lika mycket av att brillorna är lite immiga.

Vi på Alltomswimrun tackar Sarah för att hon delar med sig av sina erfarenheter och ger oss lite tips!