[:sv]ÖtillÖ Hvar Kroatien, alltomswimrun har testat![:]

0
2135
Hvar stad i kvällsol

[:sv] 

Swimrun är idag en av de snabbast växande sporterna. I April 2017 går den första Swimruntävlingen i Kroatien. Vi åkte ner för att testa vattnen och terrängen innan atleterna kommer. Vi fann magiska öar, fantastisk mat och förhållanden som är både fantastiska och utmanande för en swimrunner. Om du drömmer om klart vatten, varmt vatten och vackra öar så kommer du få det, men var beredd på sylvassa klippor och salt vatten.

Sikten är oändlig känns det som när man börjar sträcka ut i det grönblåa diset. Bild av Alex Dawson

Swimrun

Det hela började som en utmaning mellan några kompisar och har utvecklats till vad som nu kan beskrivas som en av de snabbast växande sporterna. Nu är sporten på väg att expandera ut i världen. Tävlingar finns nu på allt fler platser. Den största tävlingen, som också räknas som Världsmästerskap,  är tävlingen ÖtillÖ som går mellan Sandhamn och Utö i Stockholms Skärgård. En tävling som räknas som en av världens mest extrema uthållighetstävlingar. De bästa gör nu distansen på runt 8 timmar vilket innebär att de springer och simmar på sitt max under en hel dag.

Första draget i gryningen. Bild av Alex Dawson

Utrustning

Swimrun utövas simmande och springande i våtdräkt och löparskor, i kittet ingår även en dolme, ofta paddlar, ibland fenor, den obligatoriska simmössan samt en visselpipa. Ofta bär man med sig extra energigel i fickor på våtdräkten, även om vätska och energi delas ut regelbundet under tävlingen.

ÖtillÖ

Tävlingen ÖtillÖ har utsetts till en av världens tuffaste uthållighetstävlingar av CNN och har gått från att dra till sig 11 lag de första åren till att locka 650 sökande lag, med 22 nationer representerade. Det har också startats upp andra swimruntävlingar av varierande längd av lokala aktörer runt om i landet. Och intresset för swimrun växer även utomlands. I år är det första gången som en tävling som kvalificierar till ÖtillÖ hålls i Kroatien. Platsen är Hvar, en ö med en vacker ålderdomlig stad med många romerska rester. Staden kommer stå värd för en utmanande tävling över öarna i arkipelagen utanför Hvar. Tävlingen kommer ta sig över Djävulsöarna, Paklinskiöarna, och till slut återvända till stadens torg för målgång.

Torget i Hvar, start och mål för tävlingen.

Vårt besök

Vi närmar oss Hvar och djävulsöarna från vattnet, staden ligger som en pärla i marmor och reser sig upp mot bergsidan. I hamnen ligger stora båtar sida vid sida,  högst upp ligger det gamla fortet och vakar över stadens torg, mitt på torget ligger en av stadens gamla brunnar som ett minne och torgets stenar är blanka av alla fötter som trampat genom livet på denna plats i tusentals år. Våra dagar är kalla, vinden bora har svept ner över ö-världen och vi har vissa dagar temperaturer ner mot 2 grader, men vattnet är fortsatt varmt vilket gör att vi gärna hoppar i våra våtdräkter för att testa vattnen runt öarna.

Dags att hoppa i. Bild av Alex Dawson

Vattnet

Vattnet är salt, det är inte som att simma hemma i Sverige och det tar några gånger att vänja sig vid saltet, ett bra tips för dig som skall tävla är att förbereda dig. Saltet kan skava på alla de där ställena man inte vill att det skall skava. Alltså smörj in! Sikten är fantastisk, men även det kan kännas annorlunda, kanske till och med lite  utmanande.

Solens strålar tränger igenom ytan och gör ljusstråk på botten, Bild av Alex dawson

Mörkret

Jag och fotografen ger oss av i gryningen för att testa simmningen på utsidans klippor på ön Paklinis utsida. Mörkret är tryckande, men redan syns en rådnande blå rand i fjärran, vi letar oss fram på öns steniga stigar för att hitta de klippor som nås av solen allra först. Jag sätter på mig våtdräkten och drar på min paddlar och skor och springer lite för att få upp värmen innan jag hoppar i för att testa vattnet, vågorna är ganska dyniga och att komma i och ur är ett äventyr i sig. Klipporna är vassa som rakblad, sandstenen är sprucken av solens hetta och har skivats, så man måste vara väldigt försiktig var man sätter fötter och knän om man inte vill skära upp blodiga sår.

En relativt jämn yta där man kan höja farten lite. Bild av Alex Dawson

Hur blir det för er?

Jag simmar ut med ön och funderar över er som skall tävla, hur kommer ni uppleva det? Ert fokus kommer vara på nästa växling, var är punkten ni ska gå upp? Jag hoppas ni får det enklare än jag, det är inte lätt att ta sig upp på dessa klippor om det blåser det minsta. det kommer bli tufft. Men det finns några fina bukter där sandbotten långsamt slutar i fina enkla stränder där man med lätthet kommer upp. Öarna är ganska höga och branta, täcks av snår av rosmarin,  och beroende på hur de dragit banan kan ni få några riktigt utmanande backar att angripa. Backträning är nog ett mycket smart drag!

Vad blir er upplevelse när ni kliver i på första simsträckan? Bild av Alex dawson

Upplevelsen

Oavsett så kommer ni få en upplevelse för livet. Detta är en av Kroatiens vackraste platser och Kroatien har många. Men här möts hav och stad på ett fantastiskt trevligt sätt och öborna är väldigt vänliga. Maten är enkel men redig, ofta grillat, fisk och kött eller grönsaker. Här finns också möjlighet att njuta av lokala viner som har tusenåriga traditioner, hela vägen tillbaka till romarikets viner. Här kan du med lite tur få smaka viner som de antagligen smakade för länge sedan. Här finns druvsorter som endast finns kvar här, sorter som odlats under väldigt lång tid. En av dem är druvan Plavac, så får du möjlighet, pröva och dröm dig tillbaka till hur det var förr, genom smaken, luftens arom av rosmarin och gatornas slipade marmor.

Borgen uppe på klippan syns på långt håll.

Hvar ingår i det man kallar ”Ö till Ö swimrun series” och ger för några deltagare en möjlighet att delta i Världsmästerskapen, alltså tävlingen ÖtillÖ mellan Sandhamn och Utö. Tävlingen i Hvar går av stapeln den första och andra april 2017.

Total distans 48 km
Trail och löpning 40 km
total simdistans 8,5 km
antal simsträckor 12
längsta simsträcka 2 850 m

Ps. Ha kul så det ryker! Ds.

Bilder av Alex Dawson, några från Hvar stad av mig!

 [:]