[:sv]Jonas Colting om hur man förbereder sig för att simma runt Gotland![:]

0
1772

[:sv]Jonas Colting har simmat runt Phuket och från Stockholm till Göteborg! Just nu förbereder han sig för nästa äventyr!

Tjenare Jonas Colting!

Vi hörde ryktas om att du skall simma runt Gotland, stämmer verkligen det? 

-Dels är det ett stort äventyr och en utmaning men framför allt ett projekt som ska sammanfalla med Almedalsveckan och sätta fokus på det ökade behovet av satsningar på folkhälsa i allmänhet och simkunnighet samt integration genom motion i synnerhet!

Rent fysiskt, hur tror du detta är jämfört med Sverigesimmet och Swimaround Phuket?

-Hälften så långt som Sverigesimmet men garanterat svårare simförhållanden i öppet hav samt kallare vatten. Jag tror att det blir de tre tuffaste veckorna av simning i mitt liv. Det fanns ju enskilda dagar på Sverigesimmet som var helt absurda och som jag hoppas aldrig kommer att återupprepas men som helhet så är Gotland Runt en exceptionellt hård utmaning.

Vad är det som driver dig mest, är det den fysiska utmaningen eller syftet som denna gång är Integration genom motion?

-Det är både och men hela idéen med att genomföra ett såpass långt och tufft projekt är att man därigenom får en plattform av uppmärksamhet att driva en agenda ifrån. Så det ena förutsätter det andra här. Dessutom hoppas jag att simningen ska upplevas som inspirerande!

Hur förbereder du dig inför simningen?

-Jag ska ju köra Nordenskiöldsloppet på skidor den 15 april så det blir mycket skidor fram till dess. Skidor och styrka. Jag försöker ha en dag i veckan med minst sex timmars konditionsträning på. Det är förberedande för både det loppet och för simningen. Jag kommer att simma mycket i maj men inga överdrivna mängder. Snarare en hel del intensiv träning med mycket intervaller och fart samt en del specifika långpass. Öppet vatten när tillfälle ges. Men jag har redan grundförmågan. För mig handlar projektet mer om att lösa logistiken. Ett typiskt simpass i förberedelse skulle kunna vara 60×100 frisim långbana start 1.30 med hälften armsim och hälften med zoomers, försöka snitta 1.10.

Hur kommer simningen gå till rent praktiskt? Hur följer man dig under äventyret?

-Vi planerar preliminära etapper och gör ett schema. Vi ska åka till Gotland och reka. Vi kommer förhoppningsvis att ha supportbåt under alla etapper. Mer för filmare än för min skull, jag klarar mig med havskajak för det mesta. Men vi kommer att göra film varje dag så projektet följs i de vanliga sociala kanalerna. Mat äter jag inte i vattnet utan det blir mest dryck och fika. Medsimmare kommer det säkert att bli då och då men i stort simmar jag själv. Navigation hoppas jag att vi löser med hjälp av båten.

Vad kommer du köra med för utrustning?

-Gissningsvis blir det våtdräkt för det mesta även om jag gillar att få sol på kroppen. Colting Wetsuits så klart. Inga paddlar men zoomers för att sprida ut ansträngningen på hela kroppen. Jag simmar fortast på paddel och dolme men det funkar inte här. Zoomers är ganska tunga och sjunker om man släpper dem från kroppen och kostar mer syre från benspark men det jämnar som sagt ut ansträngningen från bara överkroppen. Men gratis fart finns inte att hämta i något. Kör alltid i Malmstens monterbara goggles.

Snart börjar Open water säsongen, har du några bra tips?

-Bästa simträningen görs i bassäng, det är där man blir en bättre simmare. Så begränsa open water till specifika pass och träna just på navigation och våtdräktsteknik. Använd aldrig repiga o immiga glasögon, olika färger till olika väder..

Hur går planeringen krig Borås swimrun? 

-Bra! Rekordmånga anmälda, i synnerhet till vår sprintbana! Isen ligger ännu på sjön så vi är inte så stressade än:)

Vi på Alltomswimrun har tidigare fått möjlighet att testa en del av Colting wetsuits produkter. Har ni några nya produkter på gång? 

-Vi har ju våra nya simpants och de tycks ju ha blivit mäkta populära. Kul! Sedan kommer det nya våtdräkter nu också, med ny färgsättning och design. Samma fina passform:)

 

Tio snabba: 

Pers på 100m frisim?  -53.8

Stora eller små paddlar? -Mittemellan. Men de ska alltid vara platta och aldrig konkava/konvexa!

Hur undvikar man imma på simglasögonen? -Genom att ha bättre simglasögon:)

Öl eller vin? -Alltid vin.

Bästa swimrunskon?  -Mina tre ÖTILLÖ-segrar kom i Saucony Type A så de gillade jag då. Nu gillar jag verkligen Salming Elements.

Vem vinner ÖtillÖ 2017? -Ingen aning. Vet inte ens vilka som är anmälda.

Sveriges bästa simhall? -Borås Simarena såklart:) På andra plats så får jag nog säga Hylliebadet i Malmö.

Dolme på swimrun?  -Absolut inte.

Pulsmätare runt handleden eller bröstet?  -Pulsband på bröst och klocka på handled

Tjusningen med swimrun?  -Att det är en partävling och tar en ut i natur och vatten på ett oslagbart sätt.

 

Vi på Alltomswimrun tackar Jonas för detta och önskar honom lycka till med sina kommande utmaningar![:]