[:sv]Uddevalla Swimrun. Från noll till hundra.[:]

0
1015

[:sv]Prolog – Ingen återvändo
För ett år sedan visste ingen vad Uddevalla Swimrun var för något. Begreppet fanns inte. En lösryckt idé blev snabbt en rullande snöboll som växte snabbare än vad undertecknad gör under en all-inclusive semester. I mars 2016 drog planeringen igång. Med noll erfarenhet inom tävlingsarrangemang fick vi erfara att det var mycket att göra, och ännu mer att tänka på. Vi började kanske i fel ända, vi började med marknadsföring – innan vi visste alls hur vi skulle gå tillväga. Vi skapade en hemsida, men helt utan bilder. Vi drog en banmarkering på en karta, utan att ha testsimmat. Vi fick stundtals ångest, men fortsatte att fila på marknadsföring och de tekniska detaljerna.
Vi var två killar med olika bakgrund och olika erfarenheter.
Marcus, swimrunnaren, triathleten, killen med sim i blodet. Killen med koll på tävlingar och dess upplägg samt Dotte, han som aldrig tidigare varken upplevt en tävling vare sig från åskådarbänken som ur deltagarperspektiv, men jag har däremot tangentbord och binära koder i blodet och också jag, precis som Marcus ett engagemang som är större än vårat sammanlagda ego.

Vi insåg att vi påbörjat en resa som inte kan avslutas förrän den är i mål.

Fotograf Linda Svensson

Del 1 – Resan framåt

En dag blev vi uppringda av Destination Uddevalla, som då var intresserade av vårt projekt och de ville gärna medverka till att skapa en bra tävling. Burger King hakade också snabbt på. Vi fortsatte att besöka fler företag än vi trodde fanns längs Uddevallas Kungsgata. Några kunde bidra med ett litet pris eller visitkortsbidrag, andra uppskattade våra frågor men bad oss gå vidare, vänligt men bestämt. Med sponsring från tidigare nämnda kunde vi skyndsamt börja bygga upp tävlingen.

Vi byggde vårat eget bokningssystem, och i rasande takt började anmälningarna rasa in. Vi satte en instegsgräns på 100 deltagare, 50 lag. Anmälningarna rullade därefter in i en jämn ström. Undertecknad befann sig i Grekland då Marcus ringde och meddelade  ”Vi är snart fullanmälda”.

Del 2 – planering. Och planering.

Hur planerar man sådant man inte vet så mycket om. Genom Marcus erfarenheter från tävlingar samlade vi ihop allt vi visste, resten hämtades utanför boxen. Vi insåg att utöver en bansträckning och ett anmälningssystem skulle det behövas ytterligare komponenter såsom;
Säkerhet, följebåtar, funktionärer, tält, reklam, speakersystem, DJ, volontärer, marknadsföring, energistationer, priser, badmössor, fotografer, instagramkonto, tidtagning, goodiebags, sjukvård, flaggor och mycket mera.

Marcus är en fena på att göra listor, vilket vi behövde. Vi listade och rangordnade, vi prioriterade och jämförde. Vi kontaktade nära och kära, bekanta och obekanta och fick tillslut koll på allt ovanstående. En snäll båthandlare lånade ut en båt, en annan cyklande DJ skötte snacket. En begåvad fotograf ställde upp, rugby-gänget funktionerade, LO Multisport ordnade med badmössor och priser, Cramo hade kravallstaket och så vidare. Så många har aldrig hjälpt så få med så mycket!

Del 3 – praktiskt då?

Rent praktiskt, utöver samarbete och lister behövde ordna med tryckmaterial och eventmaterial. Jag fick träna på att skapa uppskalningsbar grafik och vi filade tillsammans massor på design, vi fick offerter och ganska snart hade vi både sportflaskor, tält och flaggor med vårt eget tryck på. Vi tränade på att sätta upp tältet och med nerverna på helspänn närmade sig dagen D. Vi ordnade med tillstånd från polis och el från närliggande stolpe. Marcus och hans fru provsprang banan och simmade sträckorna flera gånger. Allt skulle stämma!

Del 4 – dagen D

100 personer i våtdräkt radade upp sig parvis. Vi instruerade funktionärer men var egentligen mest som nyfikna hundvalpar, vi ville vara överallt samtidigt. Vår DJ toppade starten med skön musik och gött uppsnack. Adrenalinet pumpade på oss alla. Några timmar senare var allt över. Vinnarna var korade och vi var våta efter alla kramar från deltagare och publik. Bohusläningen och andra tidningar ringde ner oss. Vi instruerade säkerligen både funktionärer och fotograf fel och det var många saker vi inte kunde svara på. hursomhelst, lyckliga som få packade vi ihop vårt tält, sammanställde vinnarlistan och publicerade den på nätet snabbt som attan.

Del 5 – Conclussion

Vi sammanställde efter tävlingen snabbt en lista över misstag vi gjort, vi bad om feedback från deltagare och sög åt oss detta. Vi andades ut och tackade funktionärer och sponsorer med en liten blomma. Vi planerar i skrivande stund årets upplaga. Dubbelt antal deltagare och tävlingen sker under Uddevallakalaset. Som en fjäder i hatten titulerar vi vår logotype som världens snyggaste swimrunlogotype (utsedd av WoS) och vår tävling blev utsedd som Sveriges sjunde bästa Swimruntävling genom röstning av tusentals utövare!

2017

100 lag. 200 deltagare. Bättre säkerhet och till den humana kostnaden av 800 kr per lag.

Läs mer på www.uddevallaswimrun.com

[:]