[:sv]Ångaloppet. Vägen till succén.[:]

0
1201

[:sv]Ångaloppet är ett av Sveriges mest populära swimruntävlingar. Vi vill veta mer bakom succéloppet och vi låter arrangören Theo Zätterström berätta mer!

Tjenare Theo. Berätta lite om dig? Vem är du?

Mitt namn är Theo Zätterström och är en före detta simmare. Idrott har alltid legat nära min vardag då jag både spelade handboll i IK Bolton här på Söder i Stockholm och simmade för SK Neptun. När jag var 18-19 år lämnade jag handbollsskorna på hyllan för att satsa helhjärtat på simningen och ta mig till ett college i USA. Efter gymnasiet jobbade jag lite över ett år på Swedbank på en 80% tjänst så att jag kunde träna ordentligt. Det var under den här tiden som Ångaloppet växte fram som en idé bland oss grundare och projektet planterades. Efter Swedbank så flyttade jag till North Carolina för att simma på Catawba College. Nu har jag även slutat på simningen sen jag flyttade hem till Sverige igen men jobbar som säljare på rekrytering och bemanningsföretaget Bravura vilket är väldigt snarlikt att tävla. I dagsläget motionerar jag 3-6 gånger i veckan. Mestadels för att orka de sista veckorna inför Ångaloppet då vi jobbar extremt mycket, testlöper de olika banorna, spelar in filmer, kontakt med deltagare, funktionärer, sponsorer, leverantörer mm.

Ångaloppet. Berätta om loppet.

Ångaloppet är en naturupplevelse och glädje. Vi startade loppet med att min bror och jag fyllde 50 år tillsammans och tänkte ha en stor fest. Men jag kommer ihåg hur brorsan sa: ”Skulle det inte vara jäkligt kul om alla gjorde ett grymt lopp innan man fick börja festa?” Detta var 2011 och på den vägen är det. Kort så tror jag inte att det finns någon hemlighet till varför tävlingen har växt. Vi har fantastiska funktionärer som gör ett superjobb med tävlingen, vi har glada deltagare som återkommer till Ånga samt att de ser tävlingen som en upplevelse i naturen med sin lagkamrat. Ånga ligger dessutom fantastiskt bra rent geografiskt för swimrun. Sen finns det såklart vissa andra faktorer som också spelar roll. När vi startade fanns bara ÖTILLÖ så marknaden och intresset för swimrun var förhållandevis litet. Så vi kom in tidigt, blev en etablerad tävling och fick många återkommande deltagare. Ånga ligger dessutom med en radie på ca 10 mil till flera större Svenska städer. Stockholm, Nyköping, Norrköping, Linköping och Eskilstuna ligger ca en timme bort. Det gör det enkelt för deltagarna att ta bilen över dagen till Ånga och uppleva swimrunhelgen. En annan faktor är den känsla vi har försökt att skapa på Ånga. Sedan 2011 har det startats många SwimRun-lopp och trenden tidigare var att många lopp var betydligt längre och tuffare än Ångaloppet. Vi såg även att nästan alla simmade crawl på loppen vilket inte alls speglade samhället. Så vi valde att gå det andra hållet, att göra en sprintversion. Detta var 2013 och i och med det lanserade vi vårt motto ”SwimRun för alla.” Detta, tror jag, har inneburit att många har haft känslan av att denna helg är vänlig och öppen. Alla som kommer har olika träningsbakgrund men ska alla gå genom i stort sätt samma utmaning. För oss är det glädjande när dom bästa lagen står och hejar in dom som varit ute längst på banan och springer familjeloppet dagen innan deras egna utmaning. Jag vill också nämna just vår supersuccé Ångaloppet Familj. Det var väldigt många familjer som kom till Ånga och vi levde inte upp till vårt motto då barnen inte var aktiva. Därför skapades familjeloppet 2015 som ett test. Att få se glädjen mellan en förälder och ett barn som delar denna swimrunupplevelse tillsammans i den sörmländska naturen är fantastisk.

Hur ser tävlingsorganisationen ut?

Under just Ångaloppet är det 160 funktionärer med bland annat 25 ytbergare och 30 båtar som hjälps åt att supporta deltagare längs med banan och kring start och målområdet. Många av funktionärerna kommer från Nyköpings orienteringsklubb (NOK) som vi samarbetat med de senaste fyra åren. Utan NOK skulle vi aldrig kunna leverera en så pass välorganiserade tävling trots många startande lag. Under resten av året är vi tre stycken som jobbar med Ångaloppet. Det är Nils Zätterström, Fredrik Elmberg och jag själv. Vi har även många andra som hjälper oss på olika sätt med allt från vårt miljöarbete, säkerhet, social media och filmer

Vad driver dig och teamet till att ha tävlingen år efter år?

Bra fråga! Under Ångaloppshelgen är det en så otrolig glädje, en underbar känsla. Att få se, som jag sa tidigare, ett barn med sin förälder dela ett fint ögonblick tillsammans. Att höra om vänner, kollegor, samt andra deltagare som har börjat lägga om sina liv för att träna inför ett av loppen. Få se människor på upploppen som är glada och stolta att de tillsammans med sin lagkamrat tagit sig igenom något av våra lopp lever vi på resten av året. Genom att arrangera tävlingen så bidrar vi med en samhällsnytta som främjar både träning och hälsa, men också vår fina natur på denna jord. Sen tävlar jag också i swimrun och älskar sporten så det är kul att vi får vara med att sprida den precis på samma sätt som ni gör på alltomswimrun.se. Sen ska vi inte sticka under stolen med att det händer att vi ifrågasätter vad vi gör, speciellt dagarna innan Ångaloppshelgen. Det är väldigt mycket att göra på kort tid och det blir tidspressat då vi har ”vanliga” liv utanför Ångaloppet. Fredrik är småbarnspappa och jobbar heltid så det är otroligt hur mycket han har lyckats strukturera för att kunna bidra. Jag jobbar också heltid men har mer tid över då jag inte har några småbarn. Nils gjorde en imponerande grej för 3 år sedan och sa upp sig från sitt heltidsjobb, jobbar idag deltid i SK Neptun för att kunna satsa på olika projekt inom sport och turism vilket har gett honom mer tid till Ångaloppet.

 

Ångaloppet fakta

Datum
13 augusti, 2017 10:00
Start
Ånga gård
Bana
20 km löpning 2 km simning 23 simsträckor
Antal lag
600 st 200 st per klass (gäller till 28 februari 2016)
Anmälningsavgift per lag
1900 sek från 1 november 2016 2200 sek från 1 december 2016 2500 sek från 1 maj 2017

[:]