[:sv]Möt grabbarna som ska genomföra fem Ironman på fem dagar. (!)[:]

0
989

[:sv]

David Thylen och Erik Olsson, boendes på västkusten, kommer under fem dagar genomföra fem Ironman. Syftet är att uppmärksamma och samla in pengar till organisationen ”hand in hand”. Trots att både David och Erik är ”uthållighetsnördar”, är detta en utmaning långt ifrån vad de tidigare gett sig in i.

En Ironmandistans består av 3,86 km simning, 180 km cykling och 42,2 km löpning. Duon kommer att genomföra detta med start på alla hjärtans dag, den 14 februari.

 

#ifWeTri, vad hände där?

Det började väl egentligen redan i somras som jag (David) var sugen på att göra det här, då var det mer en kittlande tanke att väva ihop en insamling till välgörenhet och samtidigt få till ett spektakel av det hela.
Utan att ha funderat något särskilt eller skissat upp någon plan så har jag ändå hela tiden haft det någonstans i bakhuvudet, så när jag väl bestämde mig för att köra så kändes det hela rätt självklart.
5 x Ironman, gärna med någon likasinnad och då för en välgörande organisation som tänker långsiktigt. Check, ramen är klar!
När det gällde vem jag skulle fråga så var även det självklart. Jag ringde Erik Olsson dagen innan julafton, frågade om han var sugen och givetvis var det så, inte en sekunds fundering utan vi blåser på!
Så med grundplanen klar, partner klar så var det egentligen bara att hitta en organisation som vi kan stå bakom och Hand in Hand kändes given ganska omgående.

Min (David) bakgrund inom uthållighetssport sträcker sig inte längre än sex år tillbaka, jag är fotbollsspelare i grunden och nådde superettan som högst. Har alltid haft en stor kärlek till mängdträning och tillsammans med min tjurskallighet så blev jag nog en bättre fotbollsspelare än vad jag hade talang för. Hårt jävla jobb och köra rätt in i kaklet har alltid vart min melodi, så när jag väl var färdig med fotboll vid 25 år så var det inte ett stort steg för mig att börja med det här. Marathon kom först, gled över till traillöpning för att sedan dra igång triathlon och Swimrun. Det gick väldigt fort hela processen att gå från fotbollsspelare till uthållighetssportare och det gav mig en sådan mersmak att jag visste knappt vart jag skulle ta vägen. Efter ett par år som aktiv så bestämde jag mig för att göra något åt det! Så jag sa upp mig från jobbet och startade LO Multisport och har drivit det nu i två år. Jag fokuserar verksamheten på triathlon, high-end cyklar, löpning/traillöpning, simning och swimrun. Tävlar året runt och när jag är igång runt 10 timmar eller mer mår jag som bäst, tyvärr har jag svårt att få till ordentligt med långpass på mina träningar, så jag kör helt enkelt hårt och intensivt på mina träningar så ser jag tävlingarna som långpass!  Funkar för mig!
Tittar man på tävlings cv:t så är Rockman Swimrun, Ironman, AXA fjällmarathon favoriterna, givetvis också min egen variant av IM nämligen GUMMIGUBBEN

ERIK:
För mig började det hela något enklare då jag egentligen bara behövde ta ställning till om jag ville hänga på Davids idé.
Ingen tvekan på den och efter lite bollande om vad insamlingen skulle gå till ringde jag då, på eftermiddagen dagen innan julafton, till generalsekreteraren för organisationen Hand in hand. Först tyckte hon det var lite lustigt att jag ursäktade mig för att jag ringde dagen innan julafton, på hennes mobilnummer, för att sen undra om vi var riktigt kloka, för att sen tycka att det var superkul och ett jättebra initiativ. Med andra ord; stort grönt ljus från deras sida!
Med det klart var nästa puck att sätta datum! Värme och många soltimmar är ju fint… Men nej, det passar ju inte. Inte för nära inpå eller under tävlingssäsongen, det passar ju inte. Och inte för mig heller då mars till oktober är högsäsong i butiken, sa David. Februari får det bli! Ja för fan, vi kör. Ingen kommer ihåg en fegis!

Min bakgrund inom sport över huvud taget sträcker sig också 6 år bakåt då jag började med att slita mig runt en Svensk klassiker vilket sen blev startskottet på min idrottsliga ”karriär”. Hade via jobbet kommit i kontakt med triathlon via en lokal tävling i Trollhättan och det blev helt enkelt det som jag gillade mest. Under åren sen jag startade har jag tävlat jäkligt mycket då det är nåt jag verkligen brinner för.
Har hunnit med ganska mycket under åren däribland ett antal vasalopp, cykeltävlingar, Marathon och hittills 7 st. Ironman. Ju längre jag har hållit på desto tuffare har loppen blivit. Har t ex kört Ö till Ö och det var väl där nånstans det spårade ur helt. Har kört ett par 50miles terränglopp efter det samt egna uthållighetsövningar där en 24-timmars cykel/vandring och löp startade någon slags luciatradition där vi efter det har sprungit 70-80km terräng ett par ggr vid lucia/juletid. Därav tomtemösse-bilden som ni kanske sett! J
Det som kanske kommer närmast i utmaningar som liknar det vi skall göra nu är när jag 2015 körde en tävling som heter Ultra Tri Sweden. Där startade vi på en ö 9 km utanför Onsala och simmade in till land för att sen via cykel och löparskor två dagar senare springa i mål på Kungsholmen i Stockholm. Där kämpade vi på i ca 10–12 timmar per dag i tre dagar där sista dagen bestod av 3km simning och 96km löpning, delvis i terräng. Så helt främmande för vår kommande uppgift är jag inte även om den är tuffare på en hel massa sätt. Men kroppen kan om huvudet vill och tror på att det går!

Tittar man på våra personliga mål med den här utmaningen så handlar det givetvis om att spränga gränser, och med det se vart gränsen egentligen går! Problemet blir ju om vi löser det här så kommer ju 2018 bli intressant att se vad man då ska hitta på. Men en sak i taget
En grundsten som jag har i min verksamhet och andra evenemang jag (David) anordnar är att jag vill att alla ska kunna delta. Man behöver inte cykla hela dagarna eller kunna simma till Danmark för att utöva triathlon, det finns en grov generalisering bland folk att vi triathleter är någon form av supermänniskor vilket inte är sant. Så om vi kan uppmuntra folk till att följa med på vårt äventyr i just den grad de själva klarar av, så hade det vart jäkligt fräckt!
Så titta gärna förbi och hoppa i när vi simmar, ta din cykel och följ med det ni vill och framförallt annat haka gärna på oss vid löpningen! Om det så bara är sista kilometern så kommer vi uppskatta ert deltagande något grymt!

  

Sist men inte minst..
Hand in Hand – Att få hjälpa en organisation som med det dom gör försöker göra världen bättre på lång sikt genom att bekämpa fattigdom. Att hjälpa kvinnor ekonomiskt för att kunna starta verksamheter och företag och på så sätt ha råd att sätta sina barn vid en skolbänk istället för vid en arbetsbänk, det tycker vi känns otroligt bra att få vara med och bidra till!
Saxat från deras hemsida: ”Kvinnor är av central betydelse i utvecklingsarbetet eftersom de har en viktig social och ekonomisk inverkan på både familjen och på samhället. Studier visar att kvinnor generellt investerar 90 % av sin inkomst på familjens välbefinnande, medan motsvarande siffra för män är 30-40 %. Att utbilda och stärka kvinnor är nyckeln för att utrota fattigdom.”

 [:]