[:sv]Vi tog oss ett snack med skoproffsen- vad är på gång inom skobranchen?[:en]Vi tog oss ett snack med skoproffsen- vad skall man tänka på när man köper swimrunskor, vad är på gång inom skobranchen?[:]

0
1818

[:sv]

Hur jobbar skobranchen. Vad är på gång. Vad skall man tänka på när man skall köpa nya skor. Vi kontaktade Bjarne Koning på Löplabbet för att få svar på våra funderingar kring swimrunskor!

 

Berätta lite om dig själv och din träningsbakgrund, har du testat swimrun?

Foto AK Lundin

Jag är från början en löpare. jag har även cyklat och tävlat lite i MTB i age group. Jag testade lite triathlon men fick inte tiden att räcka till då jag fastnade för simningen och spenderade alldeles för mycket tid i vattnet för att bli en bra triathlet. Jag testade swimrun för första gången 2012 efter att blivit inspirerad av legenden Ted Ås (Vinnare av ÖtillÖ och Öloppet). Sedan dess kör jag en handfull tävlingar varje år. Min bästa placering är nog Ö-loppet 2015 då vi kom 6:a med Team Simcoachen, jag har nog fått bättre placeringar på andra tävlingar med rankar ändå Ö-loppet som bästa loppet med tanke på det starka startfältet. Jag har även kört ÖtillÖ vilket var en fantastisk upplevelse på många sätt.

Berätta lite om Löplabbet och erat arbete?

Löpplabbet har som mål att vara det självklara valet för alla löpare. Rätt produkter, mycket kunskap och bra service. Vi testar alltid produkterna vi säljer och alla som jobbar på Löplabbet har ett stort löpintresse. Vi är i dag 12 butiker i Sverige, från Lund till Umeå. I Göteborg, Kungsgatan i Stockholm och vår webbshop har ett specifikt swimrunsortiment med våtdräkter och tillbehör. Steget för Löplabbet att börja med swimrun kändes väldigt naturligt. Det var många i personalen som hade provat på och efterfrågan ökade hela tiden.

 

Är det många som kommer in till er och vill ha skor specifikt för swimrun? Vilka skor rekommenderar du då?

Foto AK Lundin

Under säsong så kommer det in kunder dagligen som frågar om swimrunskor, mer i Göteborg och Stockholm, lite mindre i Skåne och Umeå. Man måste utgå från individen. Hur den springer, vilken typ av fot utövaren har, hur rutinerad hen är och vilken/vilka tävlingar man ska köra eller vilken typ av terräng man ska swimrunna i. Sedan är givetvis våtvikt och fäste viktigt men sitter inte skon bra på foten så kommer det ändå inte att fungera.

 

Vilka skomärken jobbar med swimrunskor?  Vad är på gång inom skobranchen för oss swimrunnare? Vad är viktigt med en swimrunsko?

Den enda leverantören som tagit fram en renodlad swimrunsko är Salomon (S-LAB Amhib kommer 2017). Sen vet jag att Vivo barefoot har en minimalistisk trailsko som profileras som swimrunsko, men jag tror inte den är framtagen specifikt för swimrun, men jag har kanske fel. Sedan finns det en del leverantörer som gör trailskor som fungerar väldigt bra för swimrun, t.ex. Icebug och Inov-8. Sen finns det många andra leverantörer som gör tävlingsskor för landsväg som också fungerar väldigt bra, det är en fråga om prioritering, löpare och miljö. Jag hoppas fler leverantörer kommer med renodlade swimrunskor. Men jag tycker ändå att det med dagens skoutbud går att hitta skor som är riktigt bra för swimrun. Jag tycker man ska prioritera sin sko i följande ordning: 1 passform, 2 våtvikt/dränering, 3 fäste, 4 motstånd i vattnet.

 

Jag vet att ni som jobbar på löplabbet också har mycket kunskap om hur man förebygger skador.  Tips på hur man förebygger skadorna?

Oj, svår fråga. Använd huvudet både när du tränar och tävlar. använd inte utslitna ”vanliga” löpskor, de är ofta såphala.

Åt vilket håll utvecklas swimrunskorna?

Den enda swimrunskon som utvecklats är Salomon S-LAB Amhib (vann ÖtillÖ 2016) är inte så extremt minimalistisk men lätt. Jag tror inte vi kommer få se en uppsjö av specifika swimrunskor. Möjligen små uppdateringar av befintliga favoriter för att fungera bättre för swimrun. Bättre våtvikt och bättre fäste. Det finns så många olika fötter och löpstilar så det kommer bli tufft för leverantörerna att tillfredsställa alla fötter. Salomon har gjort det riktigt bra och det skulle vara kul om Icebug kunde få fram en sko framtaget för swimrun.

 

Hur testar ni swimrunskor på erat testlabb?

Vårt testlabb är verkligheten. Vi är flera utövare på olika nivåer som testar skorna, både var för sig och gemensamt. Vi gör en bana där vi får med alla underlag och delar, t.ex. hala uppgångar, teknisk löpning, grusväg, mm. sedan väger vi skorna torra och när vi ”badat” med dem, alla på exakt samma sätt och sträcka. Vi gör även simtester så vi ser hur mycket ”drag” (motstånd) de gör i vattnet,
Vi simmar inomhus och ser differensen/100m. Vid det testet använder vi dolme och paddlar. Det är ett stort arbete och det är svinkallt i vattnet i mars/april när vi gör testet. Jag tror inget labb kan vara till hjälp när det kommer till swimrun.

 

Foto AK Lundin

 

 

 

 

 

Vilken annan utrustning till swimrun kan man hitta hos er?

Glasögon, paddlar, dolme, våtdräkter, neopren mössor-handskar-strumpor, underkläder, mm. Allt du behöver för swimrun.

Foto AK Lundin

 

 

 

 

 

Vi tackar Bjarne Koning på Löplabbet för detta! [:en]

Vi kontaktade Bjarne Koning på Löplabbet för att få svar på våra funderingar kring swimrunskor!

 

Berätta lite om dig själv och din träningsbakgrund, har du testat swimrun?

Foto AK Lundin

Jag är från början en löpare. jag har även cyklat och tävlat lite i MTB i age group. Jag testade lite triathlon men fick inte tiden att räcka till då jag fastnade för simningen och spenderade alldeles för mycket tid i vattnet för att bli en bra triathlet. Jag testade swimrun för första gången 2012 efter att blivit inspirerad av legenden Ted Ås (Vinnare av ÖtillÖ och Öloppet). Sedan dess kör jag en handfull tävlingar varje år. Min bästa placering är nog Ö-loppet 2015 då vi kom 6:a med Team Simcoachen, jag har nog fått bättre placeringar på andra tävlingar med rankar ändå Ö-loppet som bästa loppet med tanke på det starka startfältet. Jag har även kört ÖtillÖ vilket var en fantastisk upplevelse på många sätt.

Berätta lite om Löplabbet och erat arbete?

Foto AK Lundin

Löpplabbet har som mål att vara det självklara valet för alla löpare. Rätt produkter, mycket kunskap och bra service. Vi testar alltid produkterna vi säljer och alla som jobbar på Löplabbet har ett stort löpintresse. Vi är i dag 12 butiker i Sverige, från Lund till Umeå. I Göteborg, Kungsgatan i Stockholm och vår webbshop har ett specifikt swimrunsortiment med våtdräkter och tillbehör. Steget för Löplabbet att börja med swimrun kändes väldigt naturligt. Det var många i personalen som hade provat på och efterfrågan ökade hela tiden.

 

Är det många som kommer in till er och vill ha skor specifikt för swimrun? Vilka skor rekommenderar du då?

Foto AK Lundin

Under säsong så kommer det in kunder dagligen som frågar om swimrunskor, mer i Göteborg och Stockholm, lite mindre i Skåne och Umeå. Man måste utgå från individen. Hur den springer, vilken typ av fot utövaren har, hur rutinerad hen är och vilken/vilka tävlingar man ska köra eller vilken typ av terräng man ska swimrunna i. Sedan är givetvis våtvikt och fäste viktigt men sitter inte skon bra på foten så kommer det ändå inte att fungera.

 

Vilka skomärken jobbar med swimrunskor?  Vad är på gång inom skobranchen för oss swimrunnare? Vad är viktigt med en swimrunsko?

Den enda leverantören som tagit fram en renodlad swimrunsko är Salomon (S-LAB Amhib kommer 2017). Sen vet jag att Vivo barefoot har en minimalistisk trailsko som profileras som swimrunsko, men jag tror inte den är framtagen specifikt för swimrun, men jag har kanske fel. Sedan finns det en del leverantörer som gör trailskor som fungerar väldigt bra för swimrun, t.ex. Icebug och Inov-8. Sen finns det många andra leverantörer som gör tävlingsskor för landsväg som också fungerar väldigt bra, det är en fråga om prioritering, löpare och miljö. Jag hoppas fler leverantörer kommer med renodlade swimrunskor. Men jag tycker ändå att det med dagens skoutbud går att hitta skor som är riktigt bra för swimrun. Jag tycker man ska prioritera sin sko i följande ordning: 1 passform, 2 våtvikt/dränering, 3 fäste, 4 motstånd i vattnet.

 

Foto AK Lundin

Jag vet att ni som jobbar på löplabbet också har mycket kunskap om hur man förebygger skador.  Tips på hur man förebygger skadorna?

Oj, svår fråga. Använd huvudet både när du tränar och tävlar. använd inte utslitna ”vanliga” löpskor, de är ofta såphala.

Åt vilket håll utvecklas swimrunskorna?

 

Den ända swimrunskon som utvecklats är Salomon S-LAB Amhib (vann ÖtillÖ 2016) är inte så extremt minimalistisk men lätt. Jag tror inte vi kommer få se en uppsjö av specifika swimrunskor. Möjligen små uppdateringar av befintliga favoriter för att fungera bättre för swimrun. Bättre våtvikt och bättre fäste. Det finns så många olika fötter och löpstilar så det kommer bli tufft för leverantörerna att tillfredsställa alla fötter. Salomon har gjort det riktigt bra och det skulle vara kul om Icebug kunde få fram en sko framtaget för swimrun.

 

Hur testar ni swimrunskor på erat testlabb?

Vårt testlabb är verkligheten. Vi är flera utövare på olika nivåer som testar skorna, både var för sig och gemensamt. Vi gör en bana där vi får med alla underlag och delar, t.ex. hala uppgångar, teknisk löpning, grusväg, mm. sedan väger vi skorna torra och när vi ”badat” med dem, alla på exakt samma sätt och sträcka. Vi gör även simtester så vi ser hur mycket ”drag” (motstånd) de gör i vattnet,
Vi simmar inomhus och ser differensen/100m. Vid det testet använder vi dolme och paddlar. Det är ett stort arbete och det är svinkallt i vattnet i mars/april när vi gör testet. Jag tror inget labb kan vara till hjälp när det kommer till swimrun.

 

Foto AK Lundin

 

 

 

 

 

Vilken annan utrustning till swimrun kan man hitta hos er?

Glasögon, paddlar, dolme, våtdräkter, neopren mössor-handskar-strumpor, underkläder, mm. Allt du behöver för swimrun.

Foto AK Lundin

 

 

 

 

 

Vi tackar Bjarne Koning på Löplabbet för detta! [:]