[:sv]Möt coacherna bakom Freeswimmer[:]

0
1596
Daniel Lönnberg, Susie Moonan och Per Englund

[:sv]Namn: FreeSwimmer som består av Daniel Lönnberg, Susie Moonan och Per Englund.

Hemsida/ blogg: FreeSwimmer har en Facebook sida; Simning för dig, hemsida på gång inom kort.
Push On (mental träning) kontakt med Susie Moonan på Facebook, hemsida på gång inom kort.

Kontakt:
infofreeswimmer@gmail.com
susie@pushoncoahing.com

Susie Moonan Foto: Per Englund, Studio Vrålgrå

Berätta lite om din idrottsbakgrund:

Jag har simmat sedan jag var 5 år gammal och var bosatt i Saudi Arabien, det fanns inte så mycket annat att göra än att svalka sig i bassängen. Var elitaktiv från 13 års åldern, både junior- och senior landslagssimmare och deltog bland annat på EM 2002 Riesa, EM Dublin 2003 samt VM Barcelona 2003.  Innehar flertalet individuella SM guld och medaljer i de övriga valörerna. Slutade simma tvärt vid 20 år och har återupptagit simningen idag i form av längre distanser i Swimrun, provat triathlon(fram till 2016  banrekordhållare på simningen Ironman Kalmar)

Hur kommer det sig att du började med coachning?

När jag slutade simma vid 20 år hade jag tränat, tävlat och andats simning sedan jag var 5 år. Jag var urless på allt som hade med simning att göra, allt som hade med träning att göra och vill vara ”normal”. Ta en öl på helgerna, ha en handväska till vardags istället för en stor ryggsäck som stank klor. Och jag lyckades med detta i ungefär 6 månader innan lust till träning och hälsa kom tillbaka. Jag började träna annat men sedan kom suget efter simningen tillbaka, nu var det på mina villkor. I mitt arbete som mental rådgivare (genom företaget Push On) träffar jag många idrottare och intresse till att coacha simning väcktes. Det var i denna veva som jag träffade mina kollegor Daniel och Per som bjöd med mig på ett läger till Mallorca för att coacha simning i Öppet vatten och bassäng. Det var även med dom som vi startade upp vårt företag FreeSwimmer. Superkul att få kombinera den mentala och fysiska träningen.

Foto: Per Englund, Studio Vrålgrå

Varför ska man ha en coach?

Det finns otroligt mycket användbar kunskap man kan förkovra sig om man vill förbättra sig i en idrott/gren. Anledningen till att ta hjälp av en coach dock är att få hjälp och stöttning för att själv hitta vägen till sin utveckling. Coachen delar med sig av kunskap och erfarenhet samt stärker dig. Sist men inte minst då det kommer till simning som är en tekniksport, är det otroligt hjälpsamt att få en person som tittar på specifikt på just din simning och kan analysera på detaljnivå förbättringsområden.

Varför ska man välja FreeSwimmer som coach?

Vi på FreeSwimmer tror att det är viktigt att man lär sig tänka simning för att kunna förbättra det under ett längre perspektiv. Det är lätt att bli väldig boostad efter ett läger, men då man kommit hem så glömmer man av den nya kunskapen. Vi strävar efter att man ska förstå varför man exempelvis ska slipa på en viss teknikövning, känna skillnaden, att ha en dialog med simmaren, inte en monolog. Inte för att en coach säger åt dig att göra på ett visst sätt utan att lära känna sin egna simning. Många är väldigt måna om att nöta meter efter meter. Vi strävar dock efter att simidrottaren först och främst ska bli mer bekväm i vattnet och minimera motståndet för att kunna dra nytta av den kondition- och styrketräning som simning faktiskt är. Vinsten blir även att du får lära dig att istället njuta av simning under din fortsatta träning, oavsett om det är utav rekreationssyfte eller om det är för att gå i mål på ett Swimrun, triathlontävling eller ett Masters SM.

Jag är även inriktad på att arbeta med att optimera den fysiska prestationen med hjälp av mentala verktyg, många gånger blir vi hindrade att prestera den höga kapacitet vi besitter pga av att vi inte har huvudet med oss. Vi sitter även på stor kunskap hos Per med att producera bild- och filmmaterial som kan nyttjas i olika sammanhang. Per och Daniel som skrivit boken ”Simning för dig” som vi byggt upp ett koncept kring med filmer och extramaterial. Dessutom har vi Per som är utbildad löpcoach hos friidrottsförbundet och bidrar med sin kunskap kring löpning. Med andra ord är det mycket som ingår då man väljer att exempelvis följa med på ett läger med oss!

Hur lägger du upp träningen över året?

För mig är det fortfarande utmanande att utöva en sport som är så säsongsbunden till sommarhalvåret. Jag vet hur lätt det är att bli för exalterad vid årsskiftet då jag kommer på att säsongen närmar sig, prioriterar för lite vila och skadar mig. Speciellt efter graviditeten 2015 och satsningen mot Ö till Ö 2016 blev jag varse att vårda kroppen bättre. Så inför 2017 har jag under hösten 2016 lagt in mycket grundträning, allsidig träning och styrka. Sakta men säkert bygga upp kroppen och under våren fokusera på en del fartträning. Så fort det är möjligt flytta träningen utomhus för att få tävlingsliknande miljö även vid träning

Vilka är dina svagheter?

Jag har en förmåga att lätt kopplar ihop prestation med person. Presterar jag inte som jag vill är det lätt att tänka att jag inte duger. I flera år har jag arbetat med idrottare kring samma tema, ändå är det enkelt att applicera det på mig själv. Anledningen till att jag slutade simma på elitnivå var främst av den anledningen men det ligger fortfarande nära till hands. Därför är jag så glad att jag hittat tillbaka till simningen och tävlandet, fast denna gång är det mycket roligare!

Vilka är dina styrkor?

Jag har en positiv attityd till mycket, särskilt om jag trivs i det sammanhanget, tidiga morgonträningar, kallt vatten i sjön, spelar ingen roll i gott sällskap till exempel Min sambo påstår att jag har pannben, är väldigt envis, det får jag stämma in på. Sen om han menar att det kan vara negativt ibland får väl lämnas till läsarens nyfikenhet, haha!

Har du någon filosofi som är genomgående för ditt arbete?

Att ha som mål att det ska vara genuint, utgå från de värderingar och synsätt som jag står för.

Foto: Per Englund, Studio Vrålgrå

Vad är dina tre bästa tips till nya swimrunnare?

Prova! Sätt inte för höga krav hur det ska vara första tiden utan kör de första loppen med nyfikenhet och samla på lite erfarenhet inför förhoppningsvis framtida lopp!

Bli inte avskräckt från all utrustning som säljs låna innan du köper på dig produkter! Tänk på att all utrustning ska du släpa runt på, desto mindre desto bättre.

Innan du köper våtdräkt, testa! Det är viktigt att provsimma och inte bara stå i ett omklädningsrum och känna efter. Se till att simma i alla fall uppåt 500 meter så du verkligen känner hur våtdräkten sitter t.ex. över axelpartiet, runt halsen/nacken, svanken etc. Vi ser alla olika ut och den ena modellen behöver inte passa dig bra även om den gör det för din kompis.

Var tycker du det är bäst att träna?

Ute!  Frisk luft, kallt vatten, skog. Det blir en helt annan upplevelse av träningen och det blir som terapi. Sen kan jag lika gärna stå på jobbet i ett gammalt, halvmögligt rum med lite vikter. För ibland måste jag bara ”get it done” och få in träningen på det sätt jag kan.

Hur ser du på mental träning och hur arbetar du med det i din coaching?

Jag är socionom och mental rådgivare och arbetar bl.a. med adepter och mental träning. Dessutom gick jag själv till idrottspsykolog då jag var elitaktiv och de redskapen använder jag mig av för egen del fortfarande. Jag är helt säker på att den mentala och fysiska träningen går hand i hand och att man kan optimera sin fysiska prestation med hjälp av mental träning. Några av de bitar som jag arbetar med i min coachning är; självförtroende, motivation, ångest, spänningskontroll (till exempel vid rädslor för öppet vatten).

Hur skiljer sig du och FreeSwimmer sig från andra coacher?

Vi på FreeSwimmer har en avslappnad attityd till coachandet, både den fysiska och mentala träningen. Det finns en hel del olika skolor och den som provat att gå till olika coacher har säkert blivit varse att det finns flera råd som går emot varandra ibland. Vi har all förståelse till att alla vi möter kommer från olika bakgrunder, erfarenheter och garanterat olika mål och vi påstår inte att vi har rätt alla gånger. Men vi har en bred kunskap efter flera års eget idrottande, utbildning kring fysisk och psykisk träning samt erfarenhet av att arbeta med människors idrottande. Vi jobbar som team med tre olika personligheter och egenskaper som vi använder oss av.

Foto: Per Englund, Studio Vrålgrå

Behöver man tävla själv i Swimrun för att vara en bra coach?

Nej det tycker inte jag. Coachning handlar ju bland annat om att hjälpa personer att få nya perspektiv och förhållningssätt till sin idrott. Sen tror jag att det är till fördel att ha kunskap om Swimrun, så man vet vad det handlar om och inte pratar om offside eller något liknande som inte förekommer i sporten.

Vad tävlar du själv i utrustning? Paddlar? Våtdräkt? Skor?

Jag har ganska basic utrustning måste jag påstå, med våtdräkt, lätta trailskor och paddlar. Tidigare simmade jag med en gammal avklippt våtdräkt, men måste säga att Swimrun våtdräkten jag har nu är mycket skönare. Fick fruktansvärda skavsår innan. Jag är egentligen en stark bensimmare så ibland kör jag utan dolme för att till viss del använda benen. Samtidig blir jag väldigt trött i armarna och blir då avlastad av att använda dolme, så viss val av utrustning väljer jag utifrån vad det är för tävling och vad jag känner för i stunden.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer mm)?

Sim meriterna beskrev jag tidigare, inom Swimrun är bästa placeringarna under 2016 med bland annat en andra plats på Stockholm Swimrun (damklass) och en vinst på Amfiebiemannen (mixklass)


Hur tror du att swimrun kommer att utvecklas som sport? Agegroups? Utrustning?

Jag tror definitivt att Swimrun kommer utvecklas mer och mer. Dels tror jag genom olika slags tävlingar, exempelvis ser vi att Swimrun där du kan ta med din familj kommer mer och mer. Det finns fortfarande en del utveckling inom området utrustning; fenor och olika varianter att ta med sig proviant, kartor etc. Men så som jag, Daniel och Per diskuterar, så skulle det istället vara önskvärt att utvecklingen gick åt andra hållet med mindre och mindre utrustning så att sim momenten blir tuffare.

Målsättning med din coachning?

Spontana svar är förstås att hjälpa individer att nå sina mål, både gällande fysiska och mentala prestationer. Men framförallt är ett egoistiskt svar att själv få utvecklas i kontakten med andra människor. Det är häftigt och väldigt förmånligt att få följa individers resa!

[:]