[:sv]Han brinner för simsporten[:]

0
2505

[:sv] 

Foto: Niclas Dovsjö

I vår serie där vi intervjuar olika coacher har turen kommit till Stefan Andersson från Simplisum i Sundsvall.

Berätta lite om din idrottsbakgrund:

Jag började med simning redan i sjuårsåldern och blev en framgångsrik ungdomssimmare i Uppland. Jag kom in på simgymnasiet i Hallsberg och gick från att vara en stor stjärna i en liten klubb till att bli en liten stjärna bland stora stjärnonor. Då var laktattester ganska nytt och kroppen behandlades lite som en maskin som bara ska leverera efter genomgångna tester. För mig knöt det sig helt och jag förstod inte det jag vet nu, att framgång till största delen sitter i huvudet. Som bäst tog jag en 11:e plats på Vansbrosimningen och en sjunde plats på JSM. Jag fick prestationsångest och la av med simningen. 2008, 19 år senare tog jag upp simningen igen och trots att jag tränar mycket mindre nu är jag bättre än någonsin.

Hur kommer det sig att du började med coachning?

Jag slutade med simningen när jag inte kunde få de resultat jag önskade och eftersom jag har simmat nästan hela mitt liv och det är simning jag kan så föll det sig naturligt att börja coacha.

Foto: Niclas Dovsjö

Vem coachar du idag?

Jag coachar alla från nybörjare som vill lära sig att crawla till triathleter och swimrunnare. Bland annat har jag hjälpt triathleterna Minna Bäckman och Thomas Edström, som båda har kvalt in till Hawaii.

Varför ska man ha en coach?

Många kan få förståelse för hur simningen ska se ut genom att titta på Youtubeklipp. Men man kan inte se sig själv utifrån när man simmar och simning är verkligen en tekniksport så det är bra att ha någon på bassängkanten som kan se och korrigera. Jag tycker att man ska ta hjälp för då går simningen framåt och det blir roligare.

Varför ska man välja dig som coach?

Jag brinner för att lära människor att crawla och det ger lika mycket energi att coacha nybörjaren som elitsimmaren. Jag har mycket kunskap i bagaget om både simning och livet. Jag kan hjälpa många att nå långt.

Hur lägger du upp träningen över året?

Numera tränar jag ganska lite, bara 3-4 pass per vecka. Under hösten är det främst underhållsimning efter öppet vatten säsongen. Nu på våren så siktar jag på Masters SM i mars så då försöker jag lägga in ytterligare några pass. När jag tränar så gör jag det extremt medvetet. Det blir mycket tröskelträning.

Vilka är dina svagheter?

Jag har en avspänd filosofi och kanske inte så intresserad av laktatkurvor och diagram utan vill jobba mer med huvudet och motivationen.

Vilka är dina styrkor?

Jag är bra på att lära ut och skapa en förståelse för hur det ska se ut och kännas när man gör rätt. Det är viktigt att förstå att vi alla är olika och tar emot information på skilda sätt så det gäller att både berätta, visa och låta kunden känna. Sedan tycker jag att simningen ska vara lustfylld och jag är bra på att skapa en positiv stämning som gör att både jag och adepten har roligt.

Har du någon filosofi som är genomgående för ditt arbete?

 • Ge kunden en bra dag
 • Ha kul ihop
 • Alla vill bli sedda, hörda och bekräftade
 • Vinna varje träning. Se till att klienten lyfts och känner att de gör framgång. Gör en summering efter passet.
 • Avsluta när det går som bäst och låt kunden lyckas.
 • Dokumentera och välj positiva uttryckssätt, tala om vad och hur de ska träna för att komma vidare, inte vad de är dåliga på.
 • Lyssna in, fråga om målsättning och förväntningar
 • Du är ditt varumärke, var dig själv och bjud på dig själv.
 • Var medveten om att du inte kan attrahera alla.
Foto: Niclas Dovsjö

Vad är dina fyra bästa tips till nya swimrunnare?

 1. Ta hjälp och lär dig att simma om du inte redan kan det, då blir simdelen så mycket roligare.
 2. Simma smart och energisnålt, tänk att du med varje armtag ska glida ifrån de andra tävlingsdeltagarna. Det är roligare att vara stark den sista biten än snabb i början.
 3. Se till att rör lite på benen, även om börjar springa.
 4. Träna på navigering. Ta reda på om du drar åt något håll genom att simma och blunda i 50 armtag, och kontrollera sedan om du har dragit iväg åt något håll eller om du har simmat rakt. Om man vet med sig att man drar åt exempelvis höger så är det lättare att korrigera det. Lyft bara ögonen över vattnet när du navigerar och lär dig att använda solen och vågorna.

Hur ser du på mental träning och hur arbetar du med det i din coaching?

Jag använder mig mycket av positiva bilder, både i min coaching och för mina adepter. Inför en tävling går jag igenom varje moment i huvudet och ser hur bra det går och hur stark kroppen är. Jag hade en tjej som kom till mig och sa att hon inte kunde göra bensparkar. Och det kunde hon ju inte eftersom hon hade bestämt sig för det. Men vi pratade om det, jag fick henne att testa och när passet var slut kunde hon. Om du bara fokuserar på problemen kommer du inte att se lösningarna. Ska vi prestera så är det för att vi själva vill det. Det ska inte finnas några måsten eller tvång. Motivationen får man jobba med. Och det är här glädjen kommer in. Om det inte är roligt och kroppen bara blir som en maskin så kommer prestationsångesten och den dödar verkligen glädjen

Behöver man tävla själv i swimrun för att vara en bra coach?

Nej, men det är en fördel tycker jag.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer mm)?

Jag har flera SM-medaljer och har slagit det Svenska Masters rekordet på 1500 meter och det Nordiska rekordet på 800 meter. Som bäst har jag kommit sjua på Vansbrosimmet. Jag hade den fjärde bästa simtiden på Ironman i Kalmar 2015 (det var det året när många tvingades bryta på grund av de höga vågorna, red. anmärkning), jag vann Vidösternsimmet i Värnamo, 21 km i höga vågor och motvind, 2016. I år är målet att stå på prispallen vid VM i Budapest.

Från starten på Ironman i Kalmar 2015, det är Stefan Andersson som ligger längst fram.

Hur tror du att swimrun kommer att utvecklas som sport? Agegroups? Utrustning?

Det händer mycket inom utrustningsområdet. Det kommer exempelvis längre fenor, då går det fortare men man måste jobba mer med benen så det är en avvägning.

Tidigare artiklar i serien:

Swimruncoachning

Möt coachen Nicolas Remires

Möt coachen Anna-Karin Lundin[:]