[:sv]Swimrunpodden, där allt avslöjas![:]

0
1775
Jonas Koch och Annelie Ståhl
Jonas Koch och Annelie Ståhl redo att producera ytterligare ett inslag i Swimrunpodden

[:sv]På andra sidan borden sitter Jonas Koch och Annelie Ståhl. De två som tillsammans utgör hela redaktionen för Swimrunpodden. De är båda mina vänner och en del av den lilla skara jag tränar med. I dagarna så

firar swimrunpodden 1 årsjubilum och vi är på väg att spela in avsnitt 49 när jag träffar dem. Tillråga på allt har de valt ut att fråga ut mig om mitt swimrunintresse, varför nu jag är intressant? Jag är ju, som jag brukar hävda, bara utövare i farmarligan.

– Men det är så vi ser på swimrunpodden, alla är intressanta, berättar Jonas Koch. Det som för oss samman är vårt intresse för swimrun och då blir både den bäste eller den mest glade amatör av intresse. Vi har alla tankar om sporten. Hur den bör utvecklas och vi kan beskriva våra unika upplevelser. Då blir du, Petter eller den 67-årige damen som hittade swimrun sent intressant.

Men allt började med projekt x. De som känner Annelie vet att hon gillar hemlisar, hon berättar dock gärna lite och till slut anar man alltid vad det gäller. Som nu då hon inte vill berätta vad hennes nästa projekt är mer än att det innehåller 4444 trappsteg, vilket inte gör det så svårt att gissa.

– Orsaken till att vi var så hemliga i början var att vi ville vara först och vi inte ville riskera att någon skulle hinna före med våran idé, berättar Annelie Ståhl. Samtidigt var vi nervösa, ingen av oss har teknisk bakgrund och visste inte alls vad vi höll på med. I början tog den minst fem timmar att få till ett program, nu går det mycket fortare. Nu har vi lärt oss tekniken och har knep för att få det att flyta.

Båda menar att det skulle vara jobbigt att lyssna på de första avsnitten igen ur ett tekniskt perspektiv och det finns fortfarande mycket att förbättra.

– Men oj vad kul det har varit och vad mycket vi lärt oss om Swimrun. Skor, dolme och open water simning. Tipsen har varit många och vår förståelse för swimrun ökar med varje avsnitt, berättar Jonas. Vi kommer nörda ner oss allt mer längre fram, det kommer bli riktigt nördigt säger de och garvar.

Att det kommer bli jippon och evenemang döljer de inte, redan nu den 28 januari är det dags för det första. På Cafe & Co kommer de ha ett event där de bland annat kommer visa upp 2017 års nya utrustning. Det kommer vara förläsningar och många riktigt bra swimrunners kommer delta och förhoppningsvis blir det många möjligheter till spännande samtal.

– Kom gärna dit, vi tror att det kan bli riktigt lyckat och en möjlighet både för utövare och de som vill veta mer att få tips och trix.

Att framtiden kommer bli spännande verkar de vara överens om. Jonas ska köra ett tiotal tävlingar i sommar och Annelie är hemlig men jag misstänker att det blir ett intressant antal, någon/några kommer de göra ihop.

– Det är för oss ett sätt att komma ut och få känsla, det är swimrunnen vi skall skildra och då måste vi möta verkligheten, säger Jonas med ett brett leende. Det är så jäkla kul med swimrun, vi älskar sporten. Det var därför vi började med podden och det är det som kommer få oss att fortsättta.

– Vi kommer framåt fortsätta med att göra ett avsnitt i veckan, berättar Annelie, det kan låta mycket men det är faktiskt inte svårt, vi måste välja vad och vilka som skall vara med. Så vill vill betona, ni är alla intressanta, men just nu har vi kö.

Ett val de tidigt gjorde var att man ville ha lika mycket tjejer som killar som blev intervjuade.

– Det har vi lyckats med och med viss stolthet så kan vi konstatera att vi nog har nära nog 50/50 procents fördelning, vilket bara pekar på hur många bra tjejer och killar det finns i sporten.

Vilka är då de mest lyssnade avsnitten?

– Mest lyssnade var Petter(för övrigt det avsnitt där jag själv skrattade mest. När Petter beskriver sin rödbetsincident, skribentens kommentar) och Erika Rosenbaum, men vi vill nog gärna slå ett slag för avsnitten med Björn Rosenthal och Maja Tesch. Deras berättelser om kämparinsatser är så häftiga, lyssna ni där ute om ni inte gjort det. Dessa avsnitt beskriver väl känslan med swimrun!

Om de fick önska något så vore det fantastiskt att kunna leva på den sport man älskar.

– Det ligger dock långt bort så vi kämpar på och drivs av kärleken till sporten, berättar de.

Än har de inte tröttnat på sitt samarbete och kommer göra minst Utö Swimrun ihop i år.

– Följ oss på podden och om ni ser oss någonstans på en tävling i löpspåret eller i bassängen, kom gärna fram och prata. Vi vill gärna lära känna fler fantastiska swimrunners, avsluta de.

Fredrik Isaksson[:]