[:sv]Kustjagaren säljer slut sina startplatser på en vecka! Hur gör dom? [:]

0
1617

[:sv]

Kustjagaren säljer slut sina startplatser på en vecka och kom på en 2:a plats på Alltomswimruns tävling: Sveriges bästa swimruntävling 2016. Vi måste veta framgångsreceptet på detta lyckade arrangemang och kontaktade därför Tobias Petersson!

Hej Tobias, du är en av arrangörerna till populära Kustjagaren, hur står det till, berätta lite om dig själv?

Jag är en glad kille som till våren blir 32år, utöver min lilla grabb och jobb tar träning upp en stor del av livet. I grunden ligger en hel jösses med massa år på fotbollsplanen innan jag för ett par år sedan fick upp ögonen för styrketräning och mer renodlad konditionsträning och simning.
Nu lägger jag mindre fokus på fotbollen och då istället en hel del på gymmet varvat med träning för swimrun.
Jag har ganska blygsamma tävlingsmeriter men har hunnit med Karlskrona Swimrun, Kalmar Swimrun och 2 XU Island Challenge i Karlshamn.
Inte med några placeringar att skryta om, men få vara glad man tog sig runt. Även kommande sommar ska pannbenet få ta mig igenom ett par väl valda tävlingar, Kalmar Swimrun tyckte jag var mycket trevlig bana, Öloppet står på önskelistan för 2017 sedan blir det säkert någon annan också.

Du är en av 6st i arrangörsstaben, vad är din uppgift?
Så här års är det främst mitt arbete som anmälningsansvarig samt att svara på frågor kring tävlingen mm.
Längre fram mot tävlingen är det förberedelser, veckorna innan med att sätta banan, ordna fram prylar och rodda med diverse som Stefan ( huvudarrangör ) själv inte hinner med.
Under själva tävlingsdagen inleder vi med att bygga målgång, scen och allt där omkring.
Efter det är det återigen anmälningar och ändringar i lag och sådant som står i fokus ett par timmar så alla tävlande har rätt nr och startplats för tidtagningen.
Sen sprattlar jag iväg med en av ”ambulansbilarna” för att sätta ut tidtagningssystemet vid alla mellantider så det konektar till tidtagningssystemet.
Här någonstans startar själva tävlingen och jag tar det lite passivt i väntan på om någon skulle behöva bryta tävlingen och transporteras tillbaka in till målgången.
Under tävlingens gång, utöver att köra ”ambulans” så kör jag runt och kolla av lite så det funkar som det ska vid alla vätskestationer, övergångar och att funktionärerna är lugna och hermoniska med det dom ska göra.
Så snart alla passerat de olika tidtagningarna samlar jag in dessa igen och här någonstans brukar då de sista passera mållinjen och allt plockas ner igen.
Jag har kort och gott lite av varje att rodda med och lite skämtsamt brukar vi kalla mig ”Stefans högra hand”.

Hur jobbar ni med tävlingen under året? Är det ett heltidsjobb för vissa av er? Driver ni tävlingen genom en förening eller ett bolag?

Sett över hela året är uppgifterna ganska så utspridda, detta till följd av god planering. Ingen arbetar med tävlingen på heltid men ett par av oss plockar lite med det på veckobasis. Mest hektiskt för mig bortsett från tiden kring själva tävlingen är när vi öppnar anmälningen. Vad det gäller Stefan så har han och familjen en hel del att plocka med material, logestik och transporter och kontakter med föreningslivet. Administratören för hemsidan utvecklar den och nya saker är på gång hela tiden.I övrigt är det alltid lite småplock och dialog med våra samarbetspartners, sponsore
r med flera. Självklart jobbar vi också med den kritik som når oss, såväl positiv som negativ. Vi arbetar ständigt för att utveckla så väl oss som tävlingen. Man kan alltid bli lite bättre.
Kustjagaren är ett bolag.

Varför har Kustjagaren blivit en så populär? Vad är det bästa med tävlingen? Vad tror du gör att deltagarna återkommer år till år?

Framgångsreceptet med Kustjagaren ligger i en rad olika faktorer.
Vår underbara publik är en stor faktor och kvalar definitivt in som en av de första sakerna att nämna. Inte bara står det underbart mycket folk längs med banan och hejar ljudligt, dom ställer också till med e
gna vätskestationer likväl som dom kyler ner överhettade löpare med trädgårdsslagen eller hinkar. Även om inte alla har tid att stanna på fika så finns det de som bjuder på detta i form av bullar och annat hembakt. Kort och gott publiken är fantastiskt engagerad och höjer tävlingen nått enormt!

Utöver denna galet härliga publik har vi väldigt duktiga funktionärer som år efter år ger allt för att bära fram de tävlande över banan, utan dessa hade vi inte kunnat genomföra tävlingen hur mycket vi än hade velat! Dom är navet i hela bygget!
Vår natur och fantastiska kust bör också nämnas, naturupplevelsen är väldigt trevlig!
Sist men nödvändigtvis inte minst tror jag organisationen spelar in, god planering med de tävlande i fokus gör att alla trivs med tävlingen och upplevelsen blir till något trevligt man gärna återvänder till. Upplägget och tanken med banan/tävlingen i stort är att den ska tilltala alla, inte bara eliten utan också de som känner att dom vill testa nått nytt som utmanar dom på ett bra sätt.

Berätta lite om tävlingen, sträckor, lag, längsta sim, löp. Finns det biljetter kvar? Nyheter för år 2017?

Tävlingen går nu in på sitt 5e år och detta gör vi med jubileum. Allt handlar om att ta sig närmaste vägen i vatten och på land från punkt A till punkt B. Vi transportera ut deltagarna till Torhamns udde där tävlingen tar sin början, de tävlande står här med drygt 3 mils bana mellan sig och målgången inne på Stortorget i Karlskrona. Allt fördelat på ca 26km löpning och 4,5km simning genom vår underbara skärgård. Längsta löpningen får man springa av redan under första sträckan, denna mäter 8,1km.
Simningen smyger vi igång lite och den längsta sträckan återfinns ungefär på mitten av banan, denna mäter ca 950 meter.
Tävlingen är tyvärr för dom som inte lyckats få tag på ett startbevis fulltecknad sedan samma vecka som vi öppnade anmälningen för 2017. 305 lag är klara för start den 1 juli. Eventuella nyheter inför 2017 väljer vi att hålla lite på, men vi kan lugna er med att inga ändringar på banan eller liknande kommer till att ske.

 

Vad är det roligaste med att arrangera en swimruntävling?

Jag gillar nya utmaningar, att kasta sig in i nått okänt är alltid roligt. Av den anledningen hängde jag med tåget när det lämnade perrongen och allt efter åren flugit har jag blivit mer och mer involverad. De är en kul grej för såväl den ovan omnämnda publiken som staden i stort.
Ett evenemang som utvecklats till en folkfest och vem tycker inte något sådan är kul att få vara med och jobba kring?!
Deltagarna, publiken och flitiga funktionärer är det som gör det hela så roligt!

Vem är nervösast på tävlingsdagen, arrangörerna eller dom tävlande?

Hade jag fått denna frågan för ett par år sedan hade jag direkt svarat huvudarrangör Stefan Åsman, men nu är det nog deltagarna som står för nervositeten.
Ett välsmort maskineri där alla klanderfritt sköter sina uppgifter fick till och med Stefan att lugna sig lite. Så har han lagt många timmar på förberedelse och sätt till att alla har sina roller och förutsättningar för att kunna göra tävlingen så bra som möjligt.

Hur tänker ni kring säkerhet runt tävlingen?

Själva säkerheten är självfallet det viktigaste, allt annat få anses som sekundärt.
Bra för oss är att Stefan Åsman besitter enormt kunskap i ämnet i form av erfarenhet och en rad meriterande utbildningar via försvarsmakten i just detta. Stefan har med företaget WIP tagit fram ett live trackingsystem till alla säkerhetsbåtar för att kunna få en bättre överblick vad alla båtar befinner sig för att kunna flytta säkerhetbåtarna vid behov och kunna göra punkt insatser om det skulle behövas. Alla förarna i säkerhetsbåtarna har minst klass 8 och VHF-certifikat.

Får alla tävlande pris? Vad vinner top 3?

Vi har garanterade priser till de som placerar sig plats 1 – 3 i alla tre tävlingsklasserna:
1:an i varje klass får 5000kr samt ett startbevis för kommande års tävling
2:an i varje klass får 3000kr samt ett startbevis för kommande års tävling
3:an i varje klass får 2000kr samt ett startbevis för kommande års tävling

Utöver detta lottar vi ut 10 – 12 ”utlottningspriser” som vi drar fram med hjälp av deras startnummer.

Hur tror du erat lopp ser ut om 5år?

Jag tror att tävlingen trummar på, storleksmässigt kan jag känna att vi nått en ganska lagom nivå nu. Omgivningens intresse och deltagarnas lovord skvallrar om att tävlingen kan fortgå i många år framöver!

Tips för förstagångs swimrunnaren?

Simma, simma i massor och det utomhus! Många, nog det allra flesta har säkert löpt en del genom livet men en betydligt mindre andel har simmat nått vidare. Att ge sig ut på 1000 meters simning första gången på öppet vatten är en utmaning. Men missförstå mig inte, det är en underbart och rolig utmaning som man lätt fastnar i!
Börjar man i tid och besöker simhallen lite frekvent under den kalla perioden av året för att sedan ge sig ut så snart det går i öppet vatten så har man mycket vunnet.
Simningen är den kluriga delen för de flesta av oss men det lossnar väldigt fort och man lär sig att älska varje armtag.
Men viktigast av allt, våga ge er i kast med nått nytt, våga ha lite roligt. Kombinationen simning/löpning är fantastiskt omväxlande och roligt! Man erbjuds fantastisk miljö på samtliga tävlingar runt om i landet! Upplevelsen är sagolik!
Ska ni envisas med att tävla så gör det med er själva inledningsvis, i en första tävling är den slitna frasen ”det viktiga är inte att vinna det är att delta” mer passande än någonting annat.

Vad tror du är viktigast med en tävling?

Som jag förstått det är säkerheten väldigt viktig bland deltagarna, god organisation och tydlighet är andra vinnande delar. Utsatta tider är mycket viktigt att hålla.
Banan och miljön spelar självklart in men den kommer lite på köpet då man vistas i och omkring vatten och där är ju alltid himla fint!
Sen är som sagt vårt trumkort den fantastiska publiken som står och heja på från start till mål!

Vi tackar Tobias för detta! [:]