[:sv]Garmin Virb Ultra 30. Recension av actionkamera[:]

0
1424

[:sv]Råkar du befinna dig i Sälen under högsäsong kan du inte heller missa att varannan skidåkare har en kamera på sin hjälm. Var tredje cyklist med snabb cykel har en kamera på styret. Det har blivit mer än vanligt att människor filmar under sina aktivitetspass, vilket också gör att krav ställs på kameran som skall användas. Den bör vara regntålig, stöttålig, liten och det måste finnas många tillbehör och fästen. Utöver välkända GoPro har marknaden svämmat över av billigare varianter som inte alls lever upp till de krav som ställs.

Nu har Garmin börjar slå sig in på den marknaden med sina olika varianter av actionkameror. Garmin som vi tidigare förknippade med GPS till bil producerar nu högkvalitativa klockor och kameror.

Garmin Virb Ultra 30.

Design

Jag  möts av en välfylld liten förpackning där jag finner kamera, batteri och diverse tillbehör. Kameran mäter 79 mm x 75.5 mm x 39.9 mm och väger 87.9 gram. Den har en enkel rektangulär design med endast objektiv och på och avstängningsknapp som sticker ut. Framtill ett rutnätsmönster som design samt mikrofon, och objektivet som sticker ut ca 6 mm. Baktill en liten tryckkänslig skärm, upptill två knappar utöver på och avstängningsreglage/slutarknapp.

Handhavande

Du kan från avstängt läge spela in genom att vrida reglaget på översidan, enkelt också med tunnare handskar på. Du startar kameran genom att hålla inne den vänstra knappen, den högra står det WiFi under, och aktiverar detta. Det kan lätt bli förvirrande då undertecknad mer än en gång inte tänkt mig för och startat kameran genom att vrida reglaget, men då också börjat filma.

Touchskärmen är liten men enkel att använda. Den skyddas av ett skärmlås, visar utöver objektivet också batteri, antal minuter kvar att filma, video och bildkvalite samt genväg till inställningsmenyn. Inställningsmenyn är enkelt uppdelad och även ovana användare förstår direkt hur man använder menyn. Till min glädje visade det sig att den tryckkänsliga skärmen också fungerade bra med vattenhuset på!

Du kan också styra den via rösten, engelska kommandon, vilket är behändigt om du till exempel har kameran på din hjälp. Dock fick jag inte riktigt kläm på det och var tvungen att bege mig till Garmins hemsida för hjälp. Trots min hyggliga engelska hade kameran svårt att förstå mig.

Garmin har också implementerat ett ypperligt bra gränssnitt via din mobiltelefon där du kan styra allahanda inställningar och remotestyrning. Toppklass!

Importera filmerna

När du sedan vill importera filmerna till datorn är det bara att installera det medföljande programmet och importera filmerna. I programmet kan du sedan välja kategori och låta det automatiskt skapa en film åt dig med effekter och musik. Detta imponerande inte på mig, men däremot fungerade det tillfredsställande att manuellt skapa en film, välja ljudfiler och effekter. Här kan du också snabbspola eller spela i slowmotion, vilket passar sig väl på actionsportklipp. Den mer kräsne användaren lär dock tröttna på de relativt begränsade möjligheterna att finslipa filerna och kommer istället använda sig av något mer avancerat program.

Virb Edit. Filmhanteringsprogrammet som medföljer kameran.

Tillbehör

De medföljande tillbehören är ett vattentätt hus, fäste till hjälm samt ett plant fäste med dubbelhäftande tejp undertill. Detta provade jag att sätta framtill på barnens pulka, men det lossnade efter två åk. Inte bra.
Det medföljande vattenhuset till kameran är kompatibelt med GoPro´s tillbehör vilket är bra, då deras utbud av tillbehör är större.

Bildkvalite

Garmin Virb 30 filmar i 4K, 2,7K, 1080p samt 720p. Du kan filma i 2.7K i 60 frames/sec, 1080p i 120 frames/sec och 720p i 240 frames/sec vilket ger dig bra möjligheter till slowmotionbilder i bra kvalité och mjukare filmer som lämpar sig väl till snabba filmer.

Bildstabilisatorn fungerar bra, men fungerar dock inte då du filmar i 4k.

Inomhus är bildkvaliten godkänd, utomhus är den mer än godkänd. Något matta färger, men å andra sidan är allt ganska grått denna årstid. Se bifogade filmer.

Du kan enkelt byta mellan bredbild (fisheye) samt vanligt läge.

Funktioner

Antiskak – Låter bättre på pappret än i realiteten, men är ändå helt ok. Rekommenderas att ha på!

Timelapse – Kul funktion som både kan vara tidsinställd eller GPS-styrd. Kul då du gör en biltripp eller längre cykeltur.

Sensorer – Här sticker Garmin Virb ut från mängden. Via GPS och andra sensorer kan den känna av bland annat din hastighet, altitud, g-force, orientation, hopphöjd, distans, laptime och mycket mer.

WiFi – Enligt mig alltid smidigare och bättre än bluetooth, ger dig större frihet då din telefon är kopplad till kameran.

Bluetooth – Fungerar tillfredställande, men som sagt är WiFi att föredra.

G-Metrix – Ett s.k. overlay till filmerna med information om hastighet, position, g-kraft med mera.

Sammanfattning

Enkel att använda men med många olika inställningsmöjligheter och funktioner. Tänker du filma dyksafarin i Egypten bör du skaffa en vattentät variant, men håller du dig på land och utövar snabba sporter är detta en perfekt kamera att använda. Att den har GPS och andra sensorer ger en extra dimension till filmerna. Att den kan synkroniseras med Garmins egna klockor är också det en stor fördel.

[star rating=”8″ max=”10″]

Ca pris, 3995 kr (2017-01-14)

Fördelar

  • Bildkvalité och framerate
  • Enkelheten
  • Möjligheten att koppla samman med klocka och telefon
  • GPS och andra sensorer
  • Fästen fungerar med andra tillverkares
  • Vattenhus medföljer..

Nackdelar

  • Inte vattentät utan vattenhus..
  • Batteritid kunde varit ännu bättre (upp till två timmar enligt tillverkare)
  • Något svår att styra med rösten
  • Medföljande klisterfäste

Inomhus, 1080p, 60 Hz

Utomhus, 2,7k, 60 Hz G-Metrix aktiverad.[:]