[:sv]Pryltest: Sailfish swimshorts från Olanderswim.se[:]

0
1961

[:sv]

Vi på Alltomswimrun har fått nöjet att testa Sailfish swimshorts från Olanderswim.se. Den som testat dessa är 175 cm lång, ca 70 kg och en erfaren simmare. Testet är gjort i inomhusbassäng under ca 10 träningspass. Dom är även testade att springa i.

Utdrag från Olanderswim.se:

”Simbyxa av neopren designad för simträning i bassäng eller öppet vatten. 3-5 mm neopren ger fin flytkraft motsvarande en simdolme/pullbouy men tillåter full rörelsefrihet för benspark och optimal kroppsrotation.”

 

                                             

Design och första intryck: Byxan ger ett bra första intryck, den är genomarbetad i sömmar och snöre runt midjan finns. Ett plus för snygga färger och snygg design på trycken.

Passform: När man får på sig byxan så är den ganska hög i midjan och har ganska långa ben som slutar precis över knäskålen. Detta är något som testsimmaren upplever som lite ”osmidigt”. Följer man deras storleksguide och är osäker så gäller samma som vid inköp av våtdräkt, ta den mindre storleken. Viktigt för känslan och bästa flytförmåga är att givetvis inte ha något under badbyxan.

Vattenläge: Har man inte testat denna typ av simbyxa så  får man sig en riktig överraskning, flytförmågan förbättras väldigt mycket och nybörjare likväl lite mer erfarna simmare får ett bättre vattenläge och mer naturlig simning. Pga hög midja och långa ben så blir flythjälpen väldigt stor. Ersätter dom då simning med flytdolme? Delvis, ca med 80%, så är du en hyfsad duktig simmare så behöver du inte använda domen mer. Positivt är också att genom att inte använda flytdolmen så får du en bättre höftrotation och genom detta också en mer avslappnad och skön framföring av armen. Dom är varma att ha på sig på land men i vattnet är det inget som stör. Vid frånskjut efter voltvändning kan dom ta in lite vatten/luft och bli lite ”fladdriga ” i benen innan dom satt sig till rätta igen. Det är därför bättre att ta en lite för liten storlek än för stor på byxan.

Swimrun: Fungerar dom att springa i? Nej, denna simbyxa skall man se som ett hjälpmedel under simpassen eller Openwater simningarna och är alltså inte designade för Swimrun. Dom är lite för långa i benen och lite för höga i midjan, detta ger givetvis en mycket bra flytförmåga men är inte gjort för att springa i. Tillverkarna går heller inte ut med att det är en swimrunbyxa utan dessa är gjorda för simning.

Användningsområde: Fungerar utmärkt för bassängsimning men också för Open-water simning i lite varmare vatten. På utlandsresan/träningsresan kan du eventuellt skippa våtdräkten och bara ta med dig dessa! För swimrun fungerar dom tyvärr inte. Man skall vara i vattnet med dessa på, alltså inte på land då man isåfall blir väldigt varm.

Pris och återförsäljare: Riktpriset är 795 kr, priset är medel om man kollar på liknande produkter. Under våren kommer Sailfish Current i tre olika utföranden med nytt utseende: Current MED (690kr), Current MAX (790kr) och Current LONG (890kr). Den vi testat motsvarar Current MAX. För mer info och beställning kika in på Olanderswim.se

Fördelar:

  • Pris
  • Design
  • Vattenläge

Nackdelar: 

  • Ej gjorda för att springa i

Betyg:

[star rating=”7″ max=”10″][:]