[:sv]Vi testar Colting Swimpants SP01[:]

0
2699

[:sv]

 Vi är två stycken som har testat Colting Swimpants, en av oss är erfaren simmare och en lite mer nybörjare, vi har också olika kroppshyddor. Simningen har skett i inomhusbassäng och löpningen både ute och på löpband. Här kommer en presentation av vår gemensamma uppfattning.

Utdrag från Colting Wetsuits hemsida:

”Våra Swimpants är ett hjälpmedel som riktar sig både till den erfarna elitsimmaren samt till den glade motionären som precis påbörjat sin simträning. Med SWIMPANTS SP01 erhåller simmaren ett optimalt vattenläge med perfekt lyft i höft och lår utan att kompromissa varken rotation eller balansbenspark! Våra Swimpants används redan flitigt av simmare som påbörjat sin försäsongsträning inomhus för att förbättra sin simteknik samt bygga upp sin uthållighet. SWIMPANTS SP01 är även ett utmärkt hjälpmedel att använda vid sprinttävlingar i swimrun eller simträning utomhus i varmare vatten.”

Design och första intryck: Produkten levereras i mesh-väska som är både snygg och praktisk när du skall till nästa träningspass, där får plats mer än bara byxan. Paddlar, glasögon och handduk får också plats. Byxan ger ett bra första intryck, den är genomarbetad i sömmar och snöre runt midjan finns.

Passform: När man får på sig byxan så är den låg i midjan och har ganska korta ben, slutar ca 10-12 cm över knäskålen. Följer man deras storleksguide och är osäker så gäller samma som vid inköp av våtdräkt, ta den mindre storleken. Man kan fundera över vilken effekt en något högre midja hade fått för bekvämligheten, i vattnet är det dock inget man tänker på. En faktor som man kanske inte först tänker på är att byxan sitter mycket bättre om man ser den som badbyxa och inte våtdräkt som man sätter på badbyxan. Kör med byxan utan något under!

Vattenläge: Oj! Detta var en ny upplevelse, för att förklara känslan kan man framför se sig en flytväst för rumpan. Trots stor simerfarenhet och bra vattenläge så är detta något nytt, vattenläget blir bättre oavsett simsätt och simningen går lättare för en nyare simmare förbättrar den väsentligt simläget och trimmen blir vågrät med vattenytan, något nybörjare ofta har svårt med. Detta är också en känsla som sitter i under hela simpassen. Ersätter dom då simning med flytdolme? Delvis, ca med 80%, så är du en hyfsad duktig simmare så behöver du inte använda domen mer. Positivt är också att genom att inte använda flytdolmen så får du en bättre höftrotation och genom detta också en mer avslappnad och skön framföring av armen. Byxorna kommer dock inte hjälpa dig som nybörjare med detta, för att kunna tillskansa dig rätt höftrotation och isättning av armen måste du träna simning med någon som kan lära dig tekniken och det tar tid. Byxan kommer inte kompensera för den tiden som man helt enkelt måste lägga i bassängen. Dom är varma att ha på sig på land men i vattnet är det inget som stör. Vid frånskjut efter voltvändning kan dom ta in lite vatten och bli lite ”fladdriga ” i benen innan dom satt sig till rätta igen så en viss luftvandring i ryggslutet uppstod för oss. Det är därför bättre att ta en lite för liten storlek än för stor på byxan.

Swimrun: Fungerar dom att springa i? Genom att dom är ganska låga i midjan och även ganska korta ben så fungerar det. För sommarträningen är dessa byxor perfekta! Istället för en varm våtdräkt som kramar på alla ställen man inte vill bli kramad på, när man springer får man en kortbralla som ger våtdräktens fördelar ur trim och flythänsyn, men slipper trycket över magen och bröst och svettbadet efter någon mil i skogen blir inte lika betungande. Vilket också innebär att risken för uttorkning minskar eftersom man inte tappar lika mycket vätska.

Användningsområde: Fungerar utmärkt för bassängsimning men också för Open-water simning i lite varmare vatten. På utlandsresan/träningsresan kan du eventuellt skippa våtdräkten och bara ta med dig Swimpantsen! För swimrun fungerar dom bra på dom kortare distanserna upp till några mil förutsett att vattentempen inte är under 15 grader, men på dom längre tävlingarna vill man gärna en mer hel dräkt för att slippa bli nerkyld.

Pris och återförsäljare: Riktpriset är 1495 kr, priset är högt om man kollar på liknande produkter, dock är många liknande produkter inte anpassade för löpning. Kika in på Colting Wetsuits där finns lista på återförsäljare.

Fördelar:

  • Design
  • Passform
  • Vattenläge

Nackdelar: 

  • Priset

Betyg:

[star rating=”8″ max=”10″]

 [:]