Vi tog oss ett snack med mannen som har mest koll inom sporten, Michael Lemmel!

0
1156

Vi tog oss ett snack med Michael Lemmel, grundaren till ÖtillÖ,en man som har full koll inom sporten!

Varför tror du Swimrun blivit så otroligt stort? Swimrun växer, det är inte så stort ännu men det har hänt väldigt mycket de senaste åren. jag tror att det beror på behovet att bli så analog som möjligt. Då finns inget bättre än att upptäcka naturen, sig själv och sin träningspartner på ett extremt avskalat sätt. Att bara springa och simma. MEN, tror en essentiell del är att det inte är individuellt och att man delar upplevelsen med någon annan.
Tror du Swimrun nått sin topp eller fortsätter det växa? Hur stort kan det bli? Swimrun kommer växa hur mycket som helst utomlands fortfarande då det är helt nytt där och finner nya utövare varje dag i nya länder. I Sverige kommer nog antalet utövare öka, en del tävlingar kommer försvinna och en del kommer uppstå. Men, som sport eller motionsaktivitet har det nog bara börjat.
Hur ser sporten ut om 5år, 10 år? Personligen så kommer det då vara naturligt att sticka ut och springa/ simma på samma vis som det är att åka mtb eller längdsskidor. Det kommer inte anses att vara extremt längre. Fler kommer hålla på med swimrun som motionsform men som aldrig ens sätter på en nummerlapp.

Vad är det deltagarna uppskattar mest med era tävlingar? Oj, det får du nog fråga våra deltagare. Men, vi försöker utmana våra deltagare samtidigt som vi vill leverera högsta möjliga kvalité på upplevelsen.
Bästa Ötillö-minnet? Det är nog året vi tog bort cyklarna (år 5) och vi insåg att nästa lika många gick i mål utan cyklarna som året innan med cyklarna. Då visste vi att tävlingen skulle fungera. (info: vi hade cyklar på Ornö år 3 och år 4)
Har du någon koll på vad för nya Swimrunprodukter företagen jobbar på? I första hand är det nog förändringar i våtdräkter, sedan kommer det mer swimrun anpassade skor och sedan finns nog förändringar på handpaddlar etc
Hur ser framtiden ut, hur stort skall ÖTILLÖ Swimrun World Series bli? Oj, det är svårt att säga. Vi försöker utveckla några tävlingar till fram till 2018. Sedan får vi se. Det som är väldigt svårt är att finansiera utvecklingen, och bygga ut organisationen samtidigt som vi absolut inte kan göra någon avkall på kvalitén.
Vilka är dom nya tävlingarna i år 2017års ÖTILLÖ Swimrun World Series? Vi har ÖTILLÖ Swimrun Hien som går 1a (sprinten) och 2a april. En fantastisk plats, med relativt varmt vatten ca 16 grader då, skönt väder och en bra, utmanande bana. Härligt att komma igång när man börjar tröttna på vintern. Sedan arbetar vi på ytterligare en tävling som kommer ligga i början av November med största sannolikhet. Det gäller bara att vi får ihop alla tillstånd etc.

Är trycket stort på biljetterna? Till ÖTILLÖ är det stort tryck, men då vi nu har ändrat i utlottningen (endast en biljett per lag) så är sannolikheten mycket högre att få en plats. Till World Series tävlingarna och Sprinterns så kommer det in lag hela tiden men det är inte slutsålt ännu. Vill man uppleva nya platser och göra ett härligt äventyr så rekommenderar jag det varmt. Som deltagare vet man vad man får om man är med i en av våra tävlingar utomlands.

 

Vad kan deltagarna förvänta sig i dessa lopp? Hvar är magiskt. Extremt klart vatten, En riktigt utmanande simning, enorm upplevelse i ett antikt landskap och rätt mycket höjdmeter. Kan inte säga om det är en löpare eller simmare som har störst fördel på denna bana och det är väldigt kul. Hvar som liten stad är fantastisk, det räcker med att googla.. Vi har ett suveränt boende paket på ett riktigt bra hotell med priser och mat som inte går att slå.Det blir nog en härlig ÖTILLÖ känsla i byn då det är lågsäsong och vi blir väldigt synliga. Den andra tävlingen säger jag inget om förrän det är klart.

Tror du banrekorden på ÖtillÖ Word championship kommer stå sig några år eller blir det nya rekord i år igen? Hur fort kan det gå? Otroligt svårt att säga. För några år sedan trodde vi inte att man kan gå under 8 timmar. Om nu tittar på snitt hastighetenb så har jag oerhört svårt att se att man kan gå så mycket snabbare över den distansen och i den terrängen. Däremot kommer nog dam- och mixed rekorden fortsätta att ryka några gånger till. Alla i toppen blir bättre så jag tror att det blir fler och fler som kommer in under 9 timmar.
Vem tror du vinner ÖtillÖ nästa år? Det vill jag inte spekulera i ännu. Kan konstatera att Lelle och Daniel har mental fördel då de gjort det under 8 timmar. Kristin och framförallt Annika Eriksson har vunnit dam så många gånger så där har de mental fördel. I mixed blir det mer getingbo då alla är extremt starka och jag tror Staffan/ Marika vill ta revansch. Adriel och Eva kan nog sänka sin tid ytterligare då de vet vad som väntar dem nu.
Hur får man en startplats till ÖtillÖ Word championship? Hur stort är trycket? Hur stor är efterfrågan på dom övriga kvaltävlingarna? Till ÖTILLÖ Swimrun World Champioship finns det några sätt att få plats. Dessa finns alla på www.otilloswimrun.com/races men i korthet: kval från world seireies lopp (8 platser per lopp), På ranking poäng (ansökan inne före 15 januari), på utlottning (biljett köpes innan den 25 januari) och via directors choice – en ansökan med förklaring varför vi skall välja just ditt lag. Som sagt tidigare, det går att vara smart och vara med på kvaltävlingar och alla kriterier ovan om man verkligen vill vara med på ÖTILLÖ. I annat fall så är kvaltävlingarna en fantastisk Swimrunupplevelse i sig.
Hur är intresset utomlands, ser ni något land där Swimrun håller på att explodera? Frankrike är nog där det händer mest just nu, England ökar också och jag tror Tyskland kommer. Spanien börjar också få fart.
Finns det idag några Swimrun-proffs? Hur tror du det kommer se ut om 5år? Idag finns inga Swimrun proffs. Så länge det inte finns stora pengar i sporten så kommer alla vara mer eller mindre motionärer. Men om kanske 10 år så kan det se annorlunda ut.
Hur många är ni som jobbar med Ötillö World series? Några övriga nyheter inför 2017? Vi är nästan 6 personer som arbetar med ÖTILLÖ Swimrun World Series på något sätt under året. Vi har en del nyheter men de kommer vi släppa under januari månad 🙂

Vi på www.alltomswimrun tackar Michael för detta och tror att vi måste titta närmare på Hvar i Kroatien som låter fantastiskt!